Melissa Eissens
Melissa Eissens Body 26 januari 2018

Kaasliefhebbers opgelet: kaas is net zo verslavend als morfine

Het maakt ons niet uit of hij nou jong, oud, gaatjes heeft of stinkt. We zijn er gek op! Maar kaas schijnt verdacht veel op het pijnstillende medicijn morfine te lijken.

Kaaskoppen

We zijn een stel kaaskoppen met zijn allen. We eten er wel zeventien kilo  per persoon, per jaar van. Als je er goed over na denkt, is het dus eigenlijk ook helemaal niet zo raar dat we er zo gek op zijn. Want kaas heeft eigenlijk alles wat lekker is: vet, zout en een romige smaak. Het heeft alles in zich om verslavend te zijn. Volgens de wetenschap zelfs zo verslavend als morfine.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat het eiwit caseïne, wat te vinden is in zuivelproducten, toch wel verdacht veel lijkt op het pijnstillende en zeer verslavende medicijn morfine. Dokter Neal Barnard, oprichter en president van het Physicians Committee for Responsible Medicine noemt kaas ‘zuivelcrack’. Beetje overdreven? Hij vind van niet. In zijn boek 1-Day Weight Loss Kickstart beschrijft hij namelijk wat er in je lichaam gebeurt als je kaas verteert. En we zijn er nog niet zo zeker van of we dat wel willen weten..

LEES OOK: Rimpels tegengaan doe je vanaf nu met rode wijn en chocolade (nee, geen grap)

Kaas of crack?

‘Kaas is dus een soort zuivelcrack. Je hersenen reageren hetzelfde op caseïne als op andere drugs. Caseïne komt voor in alle zuivelproducten, maar vooral in kaas. Telkens als je een nieuw stukje naar binnen werkt, moet je deze stof afbreken’, aldus dokter Barnard.

Dit is de wetenschappelijke reden

Dit leggen we nog even iets gedetailleerder voor je uit. Volgens dokter Barnard is caseïne een soort ketting van aminozuren. Wanneer je lichaam deze ketting afbreekt, splitten de schakels niet helemaal. Ze blijven aan elkaar hangen in kettingen van vier, vijf of zeven onderdelen. Hoe minder van deze onderdelen overblijven, hoe sneller ze zich aan de opiaatreceptoren in je hersenen kunnen hangen, wat ervoor zorgt dat je steeds opnieuw een blokje kaas wilt eten. Aha!

Een kaasjunkie is zo slecht nog niet

Ja, dus we zijn eigenlijk gewoon ‘kaasjunkies’. Is dat slecht? Dat valt wel mee. De eiwitten en calcium uit kaas beschermen je gebit namelijk tegen gaatjes. Maar zoals met alles: teveel van het goede kan wel problemen veroorzaken. Kaas bevat veel zout en te veel zout is schadelijk voor je gezondheid. Kaas wordt in Nederland door het Voedingscentrum ingedeeld bij de schijf van vijf. Anderhalf plakje per dag wordt als onderdeel van een gezond voedingspatroon gezien. Eet je dan toch wat meer? Tja, je weet wel, die verslavende werking.

Reageer op artikel:
Kaasliefhebbers opgelet: kaas is net zo verslavend als morfine
Sluiten