Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 17 mei 2019

Kaaskiezen bij je kind: alles wat je erover moet weten

Hoor je je kind steeds vaker klagen over zijn kiezen? Doet tandenpoetsen pijn of eet hij misschien slecht? Het kan zijn dat hij last heeft van kaaskiezen.

In Nederland komt het bij zo’n 5-9% kinderen voor in het melkgebit. In een blijvend gebit hebben 9 tot 14% van de kinderen één of meer kaaskiezen. Maar wat zijn kaaskiezen? Dit is alles wat je erover moet weten:

Kaaskiezen: wat zijn het?

Kaaskiezen zijn kiezen waarbij de beschermende glazuurlaag niet of niet goed is ontwikkeld, waardoor het glazuur minder hard is. De kies dankt zijn naam aan de kleur die het kan hebben: kaaskiezen hebben namelijk gedeeltelijk of geheel een kaaskleur én kunnen er bobbelig uitzien. Deze kiezen zijn in aanleg zachter en zwakker, er kunnen zelfs stukjes afbreken en er kunnen makkelijk gaatjes in komen.

Hoe ontstaat het?

De ontwikkeling van melkkiezen begint al in de baarmoeder. Je kind krijgt rond zijn tweede de eerste kiezen. De ontwikkeling van blijvende kiezen begint kort voor de geboorte, en gaat verder tot je kind 4 jaar is. In deze periode is er kans op een verstoorde glazuurvorming. De verkleuring zit er dus al als de kies doorbreekt. Als je kind een kies heeft dat te weinig glazuur of glazuur van slechte kwaliteit heeft gevormd, is er sprake van een kaaskies. In een melkgebit is meestal de achterste melkkies een kaaskies. Een kaaskies in het blijvend gebit is meestal de eerste ‘grote mensenkies’.

De oorzaak waarom een verstoorde glazuurvorming kan plaatsvinden is nog onbekend. Er wordt gedacht dat een laag geboortegewicht, koorts en ziekte in het eerste levensjaar en alcoholconsumptie van de moeder een kaaskies in het melkgebit kan veroorzaken. Erfelijkheid kan ook een rol spelen. Als je kind in de eerste vier levensjaren vaak ziek is geweest, kan dat de oorzaak zijn van de verstoorde glazuurvorming in blijvende kiezen. Deze kiezen zijn lastig te vinden, omdat de eerste blijvende kiezen doorbreken achter de laatste melkkiezen. Even goed opletten bij het poetsen dus!

Gevolgen kaaskiezen

Kaaskiezen kunnen tot last zijn bij je kleine, deze kiezen zijn namelijk gevoelig en kwetsbaar omdat het glazuur van mindere kwaliteit is. Veel kinderen kunnen kaaskiezen willen vermijden tijdens het poetsen, waardoor er weer sneller gaatjes kunnen ontstaan. Kaaskiezen worden niet (of slecht) beschermd tegen aanvallen van buitenaf. Eten of drinken van warme, koude, zoete of juist zure producten kunnen allemaal pijn doen.

Kun je het voorkomen?

Het vervelendste aan kaaskiezen is misschien wel dat je het niet kunt voorkomen, ook niet door heel goed te poetsen. De gevoeligheid kan wél worden verminderd, bijvoorbeeld door tandpasta te gebruiken voor extra gevoelige tanden. Je kunt de schade natuurlijk wel verminderen, door goed te blijven poetsen. Zo zullen er minder snel gaatjes ontstaan in de kaaskies.

 

Reageer op artikel:
Kaaskiezen bij je kind: alles wat je erover moet weten
Sluiten