Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Tips & Tricks 7 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Wait, what?! Kaasthee is een ding en wij hebben het recept!

High tea’s zijn razend populair en wij begrijpen wel waarom. Urenlang kletsen onder het genot van liters van ons favo drankje én talloze zoete versnaperingen is simpelweg hemels. Van scones tot gebakjes en chocolaatjes; zoetekauwen kunnen hun hart ophalen. Maar liefhebbers van hartige hapjes ook. Want kaas is niet alleen geschikt voor de high wine, maar ook voor bij de thee. Sterker nog: IN de thee. Jazeker, kaasthee is een ding.

Ik hoor je nu hardop denken “kaasthee?!”. En hoewel het een tikkie raar klinkt is het misschien niet zo raar meer als we ons bedenken dat er al talloze smaakjes en variaties op de klassieke thee zijn verzonnen. Van ijsthee tot matchathee en bubbelthee: toen deze theesoorten op de markt kwamen had je vast ook niet verwacht dat je er een nieuwe verslaving op na zou houden. Maar wat moet je je in godsnaam voorstellen bij kaasthee?

Schuimige topping

Nee, het gaat niet om blokjes of geraspte kaas die je door je warme drankje mengt. Kaasthee bestaat uit warme of koude thee met een topping van roomkaas en gecondenseerde melk. Samen vormen deze essentials een schuimig mengsel die zowel zoet als zout kan smaken, afhankelijk van hoe de topping is bereid. Het goedje is vergelijkbaar met dikke slagroom en wordt bovenop je drankje gedeponeerd.

Healthy?

Helaas is kaasthee niet zo gezond als een normale kop thee. Roomkaas én gecondenseerde melk bevatten naast calcium en proteïne helaas ook verzadigde vetten en toegevoegde suikers. De cheesy topping bevat ongeveer 90 calorieën, oeps! Daarom kun je het drankje beter beschouwen als occasionele traktatie in plaats van dagelijkse kost.

In China en Taiwan – landen van herkomst – is kaasthee in ieder geval al zo populair dat de trend inmiddels is overgewaaid naar de VS. Hoe lang het zal duren voor kaasthee ook een hit wordt in Nederland is moeilijk in te schatten. Maar voor alle nieuwsgierige aagjes, fijnproevers en thee/kaasliefhebbers hebben we hét recept klaarliggen!

Het recept

Voeg een flinke scheut gecondenseerde melk, een paar eetlepels roomkaas, een snufje zout en eventueel een scheutje slagroom om het goedje romiger te maken in een grote kom. Klop de ingrediënten – met een mixer, een klopper of een vork – tot er schuimige pieken ontstaan. Dek de kom af met plastic folie en laat de room minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Zet je favo thee zoals je gewend bent. Dit kan eventueel ook ijsthee zijn. Vul je theekop voor driekwart met thee en top ‘m af met een paar bolletjes schuimige kaas: cheers! 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Womenshealth

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme