Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Mind 28 okt 2016

Kamp jij wel eens met schuldgevoelens over het moederschap?

Het is het meest zichtbare publieke geheim in het ouderschap. Het ouderschap valt soms heel zwaar en je zou regelmatig een break willen nemen, omdat je je zo moedeloos voelt. Troost je met de gedachte dat je er niet alleen in staat.

Steeds meer mensen durven openlijk toe te geven dat ze het lang niet altijd leuk vinden en een enkeling komt er voor uit spijt te hebben van het moederschap. Zo ver is het bij mij niet en zal het ook nooit komen, maar hoewel het een heftig iets is, kan ik me er wel wat bij voorstellen. De hamvraag is waardoor het schuldgevoel veroorzaakt wordt en hoe we ervoor kunnen zorgen dat in plaats van ons dáár weer slecht over te voelen, we er beter van worden.

Het is je grootste geschenk dat je ooit in je leven zult krijgen en tegelijkertijd vragen we ons vaak af of we het wel goed doen. We lezen er boek na boek over en volgens soms zelfs cursussen hoe we ons kroost het beste kunnen opvoeden. Een grote troost is het om er – als je er eenmaal over gaat praten – achter te komen dat andere ouders precies hetzelfde hebben.

Ons schuldgevoel zit ons in de weg omdat we vinden dat we alleen maar blij mogen zijn met het geschenk dat ons ten deel is gevallen. Een morele emotie dus. Schuld kan ons ook motiveren om aanpassingen te maken en te leren kijken naar het perspectief van de ander. Empathie, met een mooi woord. Schuldgevoelens kunnen echter ook schadelijker zijn als de neiging bestaat om weg te lopen van de gevoelens en het haast een kwelling wordt. Een straf.

LEES OOK: Als je zo praat tegen je kinderen wordt opvoeden een feestje.

Maar wat veroorzaakt het schuldgevoel?

Het balanceren van werk en een gezin is ten eerste een grote driver voor schuldgevoelens. Geen zin hebben in seks wordt door vrouwen genoemd en – als er meer kinderen zijn – het voortrekken van het ene kind boven het andere. Eentje waar ik me zelf schuldig over voel is social media en telefoongebruik waar de kinderen bijzijn. Het opgaan in werk en social media terwijl ik eigenlijk van mijn kinderen zou moeten genieten. En als laatste noem ik geduld. Als mijn geduld opraakt en ik niet meer rustig blijf, maar begin te schreeuwen. Die trillende lipjes en grote ogen, je kunt me daarna opvegen zo schuldig voel ik me. Nu ik weet dat iedereen het heeft en je er ook niet veel mee opschiet om erin te blijven hangen kan ik er maar beter wat aan doen. Daarom snorde ik tips op om om te gaan met het moederschuldgevoel:

1 Iedereen heeft ‘t

De eerstvolgende keer dat je je schuldig voelt hoef je eigenlijk maar een mantra te hebben: ‘alle ouders voelen zich weleens zoals ik nu, allemaal, allemaal, allemaal. Ik denk even terug aan de blik van Kate Middleton die en plain publiek zich probeert in te houden maar een gezicht trekt dat boekdelen spreekt. Ik stel me voor dat ze achter gesloten deuren ook weleens uit d’r plaat gaat en dat lucht een partij op.

2 Nobody’s perfect!

Jij niet, je partner niet en je kinderen niet. Je kunt proberen de hele dag door te komen zonder driftbui met een peuter, zonder gezeur over eten met je 5-jarige en altijd een huis te hebben dat blinkt van de Marie Kondo aanpak, maar erg realistisch is het niet.

3 Laat schuldgevoel voor je werken

Schuldgevoel kan je neerslaan en verlammen, maar het kan je ook motiveren. Uiteindelijk is schuld gelinkt aan empathie, je kunnen verplaatsen in een ander en het eigenlijk anders willen. Als je dat gevoel kunt pakken en gebruiken is schuld een positieve motivatie en snap je dat het gevoel er kan en mag zijn.

4 Zoek hulp waar je op kunt bouwen

Famme’s Thea volgde een training bij How2Talk2Kids over het opvoeden van haar kinderen en gaat nu zelfs een volgende training doen, zo goed beviel het haar. Het kan zijn dat jij het meeste baat hebt bij familie, een goeie vriendin waar je veel vertrouwen in hebt, een cursus of training of een online tool.

5 Verzamel ouders om je heen

Niets is fijner dan met gelijkgestemden te praten, te kunnen leeglopen zonder oordeel. Met andere ouders die in dezelfde fase zitten als jij (van school?) doorloop je vaak dezelfde uitdagingen. De hoogtepunten, maar ook de dieptepunten en niemand die je daar op aan zal kijken.

LEES OOK: Deze moeder hield online een pleidooi voor meer begrip als je de wanhoop nabij bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kamp jij wel eens met schuldgevoelens over het moederschap?
Sluiten