Redactie
Redactie Gezondheid 27 november 2017

Stop de persen: van kaneel kun je afvallen

Kaneel, je weet wel, dat het zo lekker doet op koekjes, appeltaart en pannenkoeken. Nou, goed nieuws, want mogelijk is dat een verborgen wondermiddel om af te vallen, zo beweert recent onderzoek van de Universiteit van Michigan.

Hoe dat werkt? Volgens het onderzoek zou kaneel je metabolisme flink kan opstuwen, waardoor vetcellen verbrand worden. De testen werden gedaan met behulp van cinnamaldehyde, het ingrediënt waardoor kaneel z’n typische smaak en geur krijgt. Aan de onderzoeken deden zowel muizen als mensen mee, en op beide bleek het resultaat hetzelfde.

Kaneel als katalysator

Het stofje zette namelijk aan tot thermogenese, een proces waarbij calorieën worden verbrand. De kaneel stimuleerde de activiteit van verschillende enzymen en proteïnen waarvan bekend is dat ze het metabolisme op gang helpen.

Nou, dat zou mooi zijn, dan zou er voor het eerst iets zijn wat eigenlijk iedereen lekker vindt (toch?), maar waarvan we niet per se dachten dat het goed voor de lijn is – en dat nu wel zo blijkt te zijn. Wij verlekkeren ons alvast aan de gedachte van een heus kaneeldieet – dat zou zomaar een dieet zijn dat we wél langer dan een week volhouden.

Nog niet te vroeg juichen?

Hoewel.. voordat we nu allemaal in juichen uitbarsten: de onderzoekers geven aan dat de resultaten niet onomstotelijk bewezen zijn, en dat er meer onderzoek nodig is om uit te zoeken wat nou precies het effect is van het bruine stronkje. En of het verschil maakt of we het uit een potje van de Appie gebruiken versus de geconcentreerde hoeveelheden cinnamaldehyde die door de onderzoekers gebruikt werden. Ook is nog niet duidelijk of er eventueel bijwerkingen kunnen optreden die in deze fase van het onderzoek nog niet naar voren gekomen zijn. En hoeveel moet je er dan van eten?

Kortom: iets met het risico op een dooie mus. Maar totdat ‘ie echt dood voor het raam ligt, kun je gerust nog wat extra bruin poeder over je cappuccino of appeltaart sprenkelen, want dat kaneel niet slecht voor je is, is een feit.

Hoera, lekker bakken. Al was het maar omdat bakken dé manier is om te ontstressen!

The Time

Reageer op artikel:
Stop de persen: van kaneel kun je afvallen
Sluiten