Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 25 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Kans op wiegendood verminderen? Houd je baby minstens een jaar bij je op de slaapkamer

Sliep jouw baby de eerste weken bij jullie op de slaapkamer? Heel goed. Nog beter is om je kind nog langer bij je te houden ‘s nachts. Volgens nieuw onderzoek zouden baby’s minstens een halfjaar bij hun ouders moeten slapen om zo de kans op wiegendood te verminderen.

Volgens de Amerikaanse Academie van Kindergeneeskunde (AAK) zouden baby’s in het gunstigste geval niet naar hun eigen kamertje moeten verhuizen tot ze 1 jaar oud zijn, maar zeker niet voordat ze zes maanden zijn, om zo het risico op wiegendood te verkleinen.

[source id=”attachment_121746″ align=”none”][/source]

50% minder kans

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde gebruikt voor wiegendood overigens de Engelse term SIDS, sudden infant death syndrome. Als baby en ouder dicht bij elkaar slapen – weliswaar niet in hetzelfde bed – wordt de kans dat zuigelingen overlijden in hun slaap verkleind. Als ouders en baby’s een kamer delen, wordt het risico op wiegendood met 50% verminderd.

Lees ook: De kans op wiegendood verdubbelt als je dit doet in het bijzijn van je kind

Tekenen van nood

Er is nog steeds weinig bekend over de oorzaken van wiegendood, het overlijden van een baby als hij slaapt. Ondanks dat zeggen deskundigen dat het makkelijker is om je baby in de gaten te houden op potentiële tekenen van nood als je dichtbij bent. Klinkt logisch.

Borstvoeding

‘Een baby die binnen handbereik van de moeder ligt, zal meer op z’n gemak zijn, of fysieke stimulatie hebben van het in een ruimte zijn met andere personen’, aldus mede-auteur van het rapport, Dr. Lori Feldman-Winter. Ze merkte ook op dat als je je baby in je nabije omgeving hebt ‘s nachts, dit bovendien het geven van borstvoeding bevordert. En borstvoeding geven vermindert het risico op wiegendood dan weer met 70%.

Goede voorlichting

Volgens het CBS werden in 2013 tien gevallen van wiegendood gerapporteerd en dertien gevallen in 2012. Hiermee is Nederland één van de landen met de laagste cijfers. Dat komt grotendeels door de goede voorlichting over veilig slapen. Helemaal nauwkeurig zijn de cijfers niet, aangezien je pas van wiegendood kunt spreken als er autopsie is gepleegd. Er zijn wellicht meerdere gevallen van verdacht overlijden, waarbij niet tot autopsie is overgegaan. Wiegendood kan voorkomen tijdens het eerste jaar van de baby en 90% van de gevallen gebeuren tijdens de eerste zes maanden.

Lees ook: Zoveel zwangere vrouwen roken tijdens hun zwangerschap door

Meer maatregelen

Andere bekende preventieve maatregelen die de kans op wiegendood/SIDS zouden verminderen, zijn:

– de baby op zijn rug laten slapen
– niet te veel dekens op het kind leggen (minder druk op het lichaam)
– de eerste twee jaar geen dekbed gebruiken
– het bed zodanig opdekken, dat de baby niet met zijn gezicht onder de deken kan komen
– niet vastleggen in bed
– niet te warm aankleden
– laat de baby nooit op de bank slapen
– niet (mee)roken tijdens de zwangerschap
– niet roken in de omgeving van de baby
– de temperatuur van de slaapkamer van de baby rond de 18°C houden (niet hoger)
– de leefomgeving van de baby goed ventileren
– zorgen voor rust en regelmaat voor de baby
– zo mogelijk borstvoeding geven, bij borstvoeding geen medicamenten gebruiken met een slaapverwekkende (bij)werking.

Fijn als je deze maatregelen kunt nemen om zo de risico’s op wiegendood zo klein mogelijk te maken, maar laat de volgende goedbedoelde adviezen maar lekker achterwege.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kans op wiegendood verminderen? Houd je baby minstens een jaar bij je op de slaapkamer
Sluiten