Renée
Renée Kids 9 feb 2018

Onderzoek: als je op deze leeftijd zwanger wordt, is de kans op vroeggeboorte het kleinst

Als een vrouw voor de 37ste zwangerschapsweek bevalt spreek je van een vroeggeboorte. Ieder jaar zijn dit zo’n 14.500 (!) baby’s. Hoewel dit zo’n 7 tot 8 procent van de zwangerschappen is, is er volgens onderzoek toch een manier om de kans op vroeggeboorte zo laag mogelijk te houden.

Lage kans op vroeggeboorte

In een nieuw onderzoek, dat werd uitgevoerd onder 165.000 vrouwen, komt naar voren dat de kans op vroeggeboorte het laagst is als je de dertig jaar gepasseerd bent. De onderzoeksresultaten? De kans dat de vrouw drie weken of eerder te vroeg bevalt is 20 procent groter als de vrouw 40 jaar of ouder is. Maar ook onder de twintigers is de kans hoger dan bij vrouwen die net dertig zijn.

LEES OOK: 6 dingen die je nooit tegen de ouders van een prematuur moet zeggen

Gevolgen

Langzaamaan stijgt het aantal (extreem) vroeggeboorten. Dat komt omdat vrouwen er vaker voor kiezen om op latere leeftijd hun kinderwens te vervullen. Toch heeft een baby na 34 weken zwangerschap bijna even veel kans om te overleven als een kind dat op tijd geboren is. Hoe dan ook, een prematuur geboorte is niet te voorkomen en een zwangerschap valt niet te timen. Maar als je net dertig bent geweest en zwanger raakt is de kans op vroeggeboorte in ieder geval het laagst.

Romper

Reageer op artikel:
Onderzoek: als je op deze leeftijd zwanger wordt, is de kans op vroeggeboorte het kleinst
Sluiten