Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 20 sep 2017

Het gedrag van jouw peuter op basis van z’n sterrenbeeld

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige kinderen niet naar bed te slepen zijn, en anderen vragen of ze álsjeblieft mogen slapen? Dat is niet alleen karakter, maar ook voor een deel te danken aan de kosmos. We hebben niet voor niets zo’n mooi sterrenbeeld gekregen van Onze Lieve Heer.

We zullen je haarfijn uitleggen wat het sterrenbeeld van je kind voor invloed heeft op zijn gedrag.

Waterman – 20 januari t/m 18 februari

Waterman-peuters zijn wijze schepsels en zitten vol bijzondere uitspraken. Hartstikke schattig, maar dat verbale geweld kan zo af en toe een beetje vermoeiend zijn. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je je kind zo af en toe even tempert. Voel je daar niet schuldig over. Waterman-peuters zijn ondanks hun wijze woorden voorzichtige wezens, dus pas daar soms een beetje mee op. Als je iets bij ze wil bereiken, praat dan logisch en met een beetje humor tegen ze – op een manier zoals je dit ook tegenover een collega of een volwassene zou doen.

Vissen – 19 februari t/m 20 maart

Vissen-peuters zijn hartstikke creatief, lief, en goed in sociale situaties. Ze zijn dromerig en zitten vaak helemaal in hun eigen fantasieën. Dat kan er ook voor zorgen dat ze hooggevoelig zijn voor geluiden en texturen en kunnen ze de neiging hebben om geobsedeerd te zijn door een specifiek kledingstuk, bijvoorbeeld. Dit gaat over als ze ouder worden, dus ga er een tijdje in mee. Tip: laat je Vissen-peuter alleen televisie kijken of met de iPad spelen als het écht niet anders kan. Deze apparaten brengen de luie Vis in je kind naar boven en dit gaat ten koste van hun creativiteit.

Ram – 21 maart t/m 19 april

Peuters die onder dit sterrenbeeld zijn geboren, zijn sprankelende verschijningen die vaak vroeg wakker zijn en dan heel gezellig bij je in bed kruipen. Het zijn echte gangmakers en maken heel makkelijk vriendjes. Ze hebben daarnaast een vurige persoonlijkheid en dat vraagt om een consequente opvoeding. Zeven uur bedtijd? Dan is het zaak je daaraan te houden (voor je eigen bestwil). En o, zorg ervoor dat je waardevolle spullen in huis op een veilige plek zet, want Rammen zijn echte pingpongballen die van links naar rechts stuiteren.

LEES OOK: 14 x karaktereigenschappen die sterke mensen gemeen hebben

Stier – 20 april t/m 20 mei

Deze peuters zijn echte knuffelberen en echte labradors. Ze zijn vreselijk trouw aan hun ouders en laten dan ook vaak merken dat ze je liefhebben, hoe jong ze ook zijn. Daarom vinden Stier-peuters het heerlijk om een dagje thuis te zijn en samen met mama op de bank te hangen. Stier-peuters weten precies wat hun lichaam nodig heeft en zullen daarom zonder protest naar bed verhuizen als ze moe zijn. Zeggen ze dat ze nu écht nodig moeten plassen? Aarzel dan niet, want dit is geen aanstellerij. Dingetje is wel dat als een Stier-peuter zich bedreigd voelt, hij geneigd is snel geweld te gebruiken. Het enige wat-ie dan nodig heeft is een beetje liefde. Een knuffel doet wonderen.

Tweelingen – 21 mei t/m 20 juni

‘Waarom doe je mascara op je ogen?’ ‘Waarom hebben honden geen vingers?’ ‘Waarom moet ik broccoli eten?’ Tweelingen-peuters vragen de oren van je kop. Het zijn kleine avonturiers, en niks zal hen ontgaan. Ze zijn nieuwsgierig en willen overal het fijne van weten. Help je Tweelingen-peuter uit de brand door zijn vragen uitgebreid te beantwoorden, ook al is dit zo nu en dan vreselijk vermoeiend.

Kreeft – 21 juni t/n 22 juli

Zoals je gemerkt hebt houden Kreeft-peuters ervan zich net zoals mama te gedragen. De keuken schoonmaken, de knuffels meenemen in de kinderwagen en een maaltijd ‘koken’, ze vinden het heerlijk. Dit komt omdat ze van nature een verzorgende geest hebben. Hartstikke lief, maar de keerzijde van deze eigenschap is dat ze zich vaak emotioneel betrokken voelen bij veel zaken. Ook slapen vinden Kreeft-peuters vaak lastig, en staan daarom bekend om hun nachtelijke terror. Help ze een beetje door hun kamertje gezellig te maken.

Leeuw – 23 juli t/m 22 augustus

Leeuw-peuters zijn de meest extravagante, blije en charmante wezens, maar hun gevoel voor drama hebben ze ook al op een vroege leeftijd ontwikkeld. Ze hebben daarom meer dan eens een driftbui als ze weer eens geen ijs voor ontbijt mogen. Manieren om hun theatrale gedrag te temperen zijn bijvoorbeeld door je kind te prijzen voor goed gedrag (houden ze van) of hun schema’s te vullen met activiteiten. Die laatste optie is vooral fijn omdat-ie dan genoeg slaap krijgt en daardoor niet cranky is de volgende ochtend.

LEES OOK: Ruziezoeker of vredesstichter? Je karakter wordt bepaald door het hoeveelste kind je bent

Maagd – 23 augustus t/m 22 september

Maagd-peuters houden van overzicht en ruimen hun eigen spullen op zonder dat je ze daar al teveel toe moet zetten. Ze zijn to the point en houden van structuur. Nadeeltje is wel dat als je van het schema afwijst, ze daar niet tegen kunnen en dit vaak uiten in een woedeaanval. Dit betekent niet dat je je dus altijd aan het schema moet houden om deze tantrums te voorkomen, maar dat je een beetje inlevingsvermogen moet tonen. Vertel je Maagd-peuter precies wat hen te wachten staat, zodat je de schade flink beperkt. En o ja, Maagd-peuters houden van taakjes, vooral in het huishouden.

Weegschaal – 23 september t/m 21 oktober

Sommige kinderen vinden vreemden een beetje eng, maar daar heeft je Weegschaal-peuter geen enkele moeite mee. Dit type peuter maakt heel makkelijk nieuwe vriendjes en is goed van vertrouwen. Het is daarom zaak dat je ze soms inzicht geeft in mensen en ze te leren niet té loyaal naar mensen zijn. Weegschaal-peuters vinden het moeilijk om te accepteren dat ze sommige dingen niet mogen. Die zak M&M’s leegeten? Dat kan gewoon niet, maar ga ze dat maar eens wijsmaken. Grote kans dat ze dan irrationeel worden. Zaak is dan om ze te vragen om hun gevoel uit te leggen en ze daarna een alternatieve optie te laten kiezen. Wedden dat jullie in no-time weer vrienden zijn?

Schorpioen – 22 oktober t/m 21 november

Schorpioen-peuters zijn de meest mysterieuze wezens van alle sterrenbeelden. Ze zijn introvert en kunnen zichzelf heel goed vermaken. Het liefst doen ze dat met instrumenten, verf of andere arty stuff. Dingetje is wel dat als er andere kindjes komen spelen, ze het niet zo leuk vinden om die spullen met ze te delen. Leer ze daarom om dit juist wel te doen en prijs ze als ze een ander kindje met hun favoriete trommel laten spelen.

Boogschutter – 22 november – 21 december

Ha! Dit is Dora de Explorer. Boogschutter-peuters vinden het heerlijk om kind te zijn en zullen het er daarom ook flink van nemen. Ze zitten vol energie en houden van kattenkwaad. Verbaas je daarom niet als je kledingkast weer eens overhoop is gehaald voor een verkleedfeest. Boogschutter-peuters vinden samen spelen het leukste wat er is en dat is dan ook de reden dat ze je (tot ergernis aan toe) graag betrekken bij hun spel. Gelukkig kun je dat best eens afwijzen, want het zijn ook goede solo-artiesten. Ze functioneren het best in een perfecte mix van vrijheid en consistentie.

Steenbok – 22 december t/m 19 januari

Een hele dag binnen zitten is niet aan kinderen van dit sterrenbeeld besteed. Ze stappen het liefst de hele dag met hun schoenen in de plassen, of spelen in de speeltuin tot ze moe zijn. Ze maken hun moeder graag trots en zijn serieuze wezens op zijn tijd. Ook hebben Steenbok-peuters er een handje van om een hyperfocus te ontwikkelen voor een bepaald liedje of een boek. Dat bewijst dat het ambitieuze kinderen zijn, die je af en toe moet laten zien dat het helemaal niet erg is om lol te maken, en dat zelfs volwassenen wel eens gek doen.

De kleur van je ogen zegt meer over je karakter dan je misschien denkt, volgens onderzoek

Pure Wow

Reageer op artikel:
Het gedrag van jouw peuter op basis van z’n sterrenbeeld
Sluiten