Redactie
Redactie Gezondheid 24 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Katertje? Zo kom je (snel) van je kater af!

Knallende koppijn, misselijkheid, duizeligheid, uitdroging: iedereen die wel eens (veel) teveel alcohol heeft gedronken, kent de gevolgen en herkent de symptomen van een kater.

Voor je nu een gat in de lucht springt omdat je denkt dat wij dé remedie hebben tegen een kater, helaas. Remedies tegen een fikse kater zijn er niet, wel is er een aantal dingen dat je kunt doen om een kater te voorkomen of om de pijn te verzachten als je er alsnog eentje hebt.

Tips en tricks om een kater te voorkomen of om de (pijnlijke) gevolgen te verzachten

Wist je dat de meeste symptomen van een kater worden veroorzaakt als gevolg van uitdroging. Dit wordt weer veroorzaakt doordat je door het drinken van alcohol meer moet plassen en tevens niet genoeg water extra drinkt om dit te compenseren.

Hoe voorkom je een kater?

  1. Drink niet meer alcohol dan dat je lichaam kan verdragen. Als je niet precies weet hoeveel alcohol jouw lichaam aankan, wees dan voorzichtig. Een man van 1.90m met een gewicht van 85kg kan nou eenmaal beduidend meer alcohol verdragen dan een vrouw van 1.65m die 60kg weegt.
  2. Drink geen alcohol op een lege maag. Voordat je alcohol drinkt, zorg dat je iets eet waar ook koolhydraten (zoals pasta of rijst) of vetten in zitten. Het eten en deze voedingsstoffen zal ervoor zorgen dat je lichaam het absorptie proces van de alcohol vertraagd.
  3. Drink geen donkergekleurde alcoholische versnaperingen (zoals rode wijn) als blijkt dat je hier extra gevoelig voor bent of je lichaam sterker op reageert. Hier zitten natuurlijke chemicaliën in die de aderen en het hersenweefsel kunnen irriteren en dit verergert een kater.
  4. Drink veel water of koolzuurvrije drankjes tussen elke alcoholhoudende drank in. Koolzuurhoudende drankjes versnellen de absorptie van alcohol in je lichaam, dus laat die juist staan.
  5. Voordat je gaat slapen, drink een groot glas water (liefst zelfs twee). Zet ook een glas water naast je bed voor wanneer je ’s nachts wakker wordt en extra water nodig hebt. Het drinken van veel water voordat je gaat slapen, zorgt voor extra hydratatie die je tijdens de het nuttigen van alcohol (en het daardoor vele plassen) bent verloren.

Heb je toch een kater? Probeer dan deze tips uit!

De beste tip blijft om voor het slapengaan veel water te drinken. Maar als je dat niet hebt gedaan, heb je aan die tip de volgende ochtend helemaal niets meer. Een beetje mosterd na de maaltijd, maar drink de volgende ochtend alsnog twee grote glazen water.

  1. Paracetamol of Ibuprofen kunnen helpen tegen hoofdpijn of pijnlijke spieren.
  2. Suikerhoudende voeding helpt als je last hebt van beven of duizeligheid. Soms is het handig om eerst een tabletje tegen brandend maagzuur te nemen.
  3. Bouillonsoep (een dunne bouillon op groentebasis) is een goede bron van vitamines en mineralen, wat je een goede boost kan geven als deze door het alcoholgebruik wat zijn verzwakt. Daarnaast is bouillon ook makkelijk voor een gevoelige maag om te verteren.
  4. Drink neutrale dranken zoals plat water en AA drink (suiker, zie punt 3), die rekening houden met je gevoelige spijsvertering

Wat kun je beter vermijden als je een kater hebt?

Meer alcohol drinken is geen goed idee en helpt niet. Sterker nog, ‘s ochtends drinken is een riskante gewoonte en uiteindelijk stel je de kater uit totdat ook deze alcohol is uitgewerkt.

Wanneer je excessief hebt gedronken raden dokters aan om minstens 48 uur te wachten voordat je opnieuw alcohol drinkt zodat je lichaam tijd heeft om te herstellen. Dit raden ze ook aan wanneer je geen kater hebt.

Handige tips voor regelmatige drinkers

– Drink niet meer dan 14 glazen alcohol per week op een regelmatige basis
– Verspreid je alcoholinname over minimaal drie dagen, als je inderdaad 14 glazen per week drinkt.
– Als je probeert om je inname te verminderen, probeer dan eens af te wisselen met alcohol-vrije drankjes.
– 14 alcoholische versnaperingen (de richtlijn) staat gelijk aan zes pints bier met een gemiddeld promillage of tien kleine glazen wijn met een laag promillage.

Meer lezen over alcohol?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

nhs.uk

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Katertje? Zo kom je (snel) van je kater af!
Sluiten