Merel Schut
Merel Schut Mind 24 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo drink jij minder alcohol tijdens de feestdagen (en kun je die kater voorkomen)

Alcohol, zo geliefd en ook zo gehaat. Die katers, oh die katers. We zouden best wel zonder kunnen. En laat dan december een maand zijn waarin de verleiding enorm is. Wij zetten zes tips voor je op een rij om de feestdagen door te komen met minder alcohol (tipje van de sluier: alcoholvrij bier of een alcoholvrije prosecco is ook een optie).

Tips voor minder alcohol

In december is het moeilijk om bij alle kerstdiners en borrels de alcohol te laten staan. Ongemerkt drink je tijdens de feestdagen misschien vaker en meer dan je zou willen. Terwijl je natuurlijk fris wilt aanschuiven bij het kerstdiner van je schoonouders de volgende dag. Met deze 6 tips kun jij in december een kater voorkomen:

1. Maak een plan

Veel mensen grijpen januari aan om een maand niet te drinken, ter compensatie van de maand december. Maar het hoeft natuurlijk niet altijd zo drastisch en je kunt natuurlijk ook in december gewoon al wat gewoonten aanpassen.

Wil je wel wat drinken maar liever op voorhand het gevoel voorkomen dat je iets moet compenseren? Dan kun je een aantal afspraken met jezelf maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jij de gene bent die moet rijden. Of stel gewoon een harde grens voor jezelf op twee alcoholische drankjes per avond. Daarna of tussendoor kun je prima voldoen met alcoholvrije cocktails (mocktails).

Ons zusje Culy.nl heeft een groot aantal recepten voor de heerlijkste mocktails online staan. Daarnaast groeit het aanbod aan alcoholvrij bier met de dag en zijn er ook hele lekkere alcoholvrije Spumante’s zoals de Nosecco van Plus.

2. Schrijf het op

Als je een voornemen hebt geformuleerd, schrijf het dan op. Wees zo concreet mogelijk. Houd je het op kerstavond liever bij frisdrank om op Eerste Kerstdag fit te zijn? Wil je op Tweede Kerstdag niet meer dan twee wijntjes drinken? Schrijf het op. Als je die doelen concreet maakt, is het makkelijk om je eraan te houden.

3. Deel het met iemand

Zoek iemand die dichtbij je staat en deel je voornemen, bijvoorbeeld je partner of je zus. Hij of zij kan de aanmoediging geven die je nodig hebt. Misschien wilt diegene wel met je meedoen? Als het op een avond toch zo gezellig is dat je nog een wijntje neemt na wat getwijfel, is het fijn als een ander je even herinnert aan je eerdere woorden. En dat je weer weet: ik kan een kater voorkomen als ik dit wijntje oversla.

4. Maak een wandeling

Kerstdiners en borrels kunnen overdadig zijn, zowel qua eten en alcohol als aan gezelschap. Daardoor grijp je misschien sneller naar nog een glas. Geef jezelf letterlijk wat ruimte en maak na het eten een kleine wandeling.

Frisse lucht doet wonderen voor een druk hoofd en een volle maag want je brengt je spijsvertering op gang met beweging. Je zult zien dat er altijd wel iemand in het gezelschap opstaat en met je meegaat.

5. Beloon jezelf

Denk niet aan wat je níét gaat doen, maar aan de manier die je hebt bedacht om het wél te bereiken. Dus niet: ‘na twee biertjes mag ik geen alcohol meer’. Maar wel: ‘ik ga lekker genieten van die mocktail’. Of; ‘na het eten is een kopje thee met chocola ook lekker!’

Is die beloning niet bevredigend genoeg voor je? Bedenk dan dat de verwachting iets te bereiken meer voldoening geeft, dan het doel zelf. Beloon jezelf met een groot kerstcadeau of gun jezelf na de jaarwisseling een fijn wellness-dagje.

6. Kwel jezelf niet

Toch voor de bijl gegaan? Tsja, je bent ook maar een mens. Stop met balen en zeg dan tegen jezelf dat je een leuke avond hebt gehad en dat het dat extra wijntje waard was. Blijf niet eindeloos in je eigen schuldgevoel hangen maar neem jezelf voor om de volgende keer toch die letterlijke kater te voorkomen.

Toch in januari een goed voornemen

Is een beetje minder voor jou niet genoeg of te moeilijk? Probeer dan gewoon in januari de hele maand te stoppen met alcohol. Je zult zien dat het helemaal links laten liggen van dat biertje of wijntje makkelijker is dan je denkt. Helemaal als je de lichamelijke voordelen ervaart omdat je in de weekenden lekker fit bent!

Het afslaan van een biertje in gezelschap zorgt trouwens ook voor bewustzijn bij anderen. Dat levert ongetwijfeld interessante gesprekken op onder het genot van een glas alcoholvrij bier.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo drink jij minder alcohol tijdens de feestdagen (en kun je die kater voorkomen)
Sluiten