Dit is de reden waarom katers veel erger zijn als je ouder wordt

Het lijkt wel alsof je de gevolgen van een avondje in de lampen hangen de volgende dag nog meer moet bekopen dan pak ’em beet tien jaar geleden. Of wat zeggen we, de volgende dag? Tegenwoordig kunnen we voor die kater gerust een week uittrekken. 

Dat lijkt niet alleen zo: katers worden écht zwaarder als je ouder wordt. Je 20-jarige zelf kon gerust een nacht doorhalen op shots en mixdrankjes om de volgende dag weer fris en fruitig uit bed te veren. Als je de 30 bent gepasseerd lig je eerst een uur in bed te beramen hoe je moet opstaan zonder meteen van je stokje te gaan. Daglicht kan je alleen onder ogen komen met een zonnebril en pas rond donderdag heb je eindelijk het gevoel dat je weer mee kan draaien in de maatschappij.

Het is een wrede wereld. Die helse katers heb je te danken aan een paar verschillende dingen:

1. De samenstelling van je lichaam verandert

En dan hebben we het niet per se over de werking van de zwaartekracht. Als je ouder wordt neemt je lichaamsvet toe en spiermassa juist af. Spiermassa bestaat voor 75% uit water, vet is maar 10% water. Alcohol wordt sneller geabsorbeerd door waterrijke (lees: gespierde) lichamen. Hoe meer vet je hebt, hoe langer de alcohol in je lijf blijft hangen. Weinig vocht betekent ook dat je sneller uitgedroogd raakt, wat meteen die kloppende koppijn verklaart.

2. Je hebt minder leverenzymen

De leverenzymen zijn ervoor verantwoordelijk de alcohol weer uit je systeem te krijgen. Je raadt het al: hoe ouder je wordt, hoe minder van die enzymen je hebt. Alsof dat nog niet onhandig genoeg is, werken de enzymen die je nog wel hebt ook nog eens minder hard.

4. Je bent minder vaak dronken

Toen je jonger was, dronk je waarschijnlijk op één avond de hele bar leeg. Volwassenen smeren hun alcoholinname meer uit over de week met minder eenheden. Dat betekent als je dan wel een keer één avond op een (coma)zuipen zet, je lever dat niet gewend is en het moeite heeft om om te gaan met die plotselinge aanslag op je lijf.

Maar verder is een dagje ouder worden écht een feest.

The Independent

Reageer op artikel:
Dit is de reden waarom katers veel erger zijn als je ouder wordt
Sluiten