Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 4 okt 2018

Dingen die jij waarschijnlijk ook doet, maar waar katten eigenlijk een hekel aan hebben

Even lekker met je kat kroelen op de bank, dat klinkt toch als een ideale avond na een lange dag werken? Voor jou misschien, maar niet alles wat je doet vindt je kleine viervoeter lekker.

Tijd om er eens in te duiken waar je kat stiekem een hekel aan heeft, zodat het de volgende keer relaxen voor jullie beiden wordt 😉

Buik aaien

Over het algemeen houden katten er niet van wanneer ze op hun buik worden geaaid. Zodra je dat doet zullen de meeste katten proberen weg te gaan, gaan je bijten of je te ‘slaan’ met hun voorpoten. Er is hier een duidelijke verklaring voor: katten zijn altijd op hun hoede voor mogelijk gevaar. Bij een gevecht is het belangrijk om de buik te beschermen, want daar zitten alle organen. Sommige katten houden er wel van als je het buikje kriebelt, waarschijnlijk weet hij dan dat je geen slechte bedoelingen hebt.

Geaaid worden door onbekenden

Aandacht besteden aan hoe je kat reageert is belangrijk. Ook wanneer een onbekende je kat wil aaien, vooral als het een mini mensje is of iemand die niet veel ‘ervaring’ met katten heeft. Voor katten is het belangrijk dat ze de ruimte krijgen. Als ze willen communiceren, zullen ze je zelf wel benaderen en sociaal gedrag vertonen als tegen je aan wrijven of proberen bij je te gaan liggen. Wanneer ze geen interactie willen hebben, zul je dat ook merken: de kat loopt weg of negeert je.

Optillen

Katten houden er niet van om tegen hun wil opgetild te worden. Katten willen vluchten als ze gevaar denken te zien, dus willen eigenlijk altijd een vaste grond onder zich hebben. Wanneer je je viervoeter oppakt, zal je kat zijn controle verliezen. Sommige katten zullen tegenspartelen wanneer ze optillen onplezierig vinden, anderen verzetten zich feller, door bijvoorbeeld te bijten.

8 x waarom opgroeien met huisdieren belangrijk is

Staart vastpakken

Helemaal voor kleine kinderen kan de staart van een kat er aantrekkelijk uitzien als houvast, maar het is beter om de staart niet vast te grijpen. Veel katten hebben daar een hekel aan en zullen dat laten merken. Laat juist zien aan je kind wat je kat wel oké vindt.

Alleen achterlaten

Net als honden kunnen katten zich ook eenzaam voelen en zich vervelen wanneer jij een hele dag op je werk bent. Je hebt zogeheten voedselpuzzels waar ze mee kunnen spelen als ze alleen zijn – dan zijn ze te druk met het spelen om je te missen.

Andere katten

Katten houden er niet van om te concurreren met andere katten. Of dat nou gaat om de buurkat die naar binnen komt, of om jaloezie omdat de andere kat meer aandacht krijgt.

Eten dat te lang staat

Katten zijn geen fan van eten wat te lang staat. Als je bijvoorbeeld het blikje te lang open laat staan wordt het eten snel oud, droogt uit en is het niet goed meer. Ook is het beter om je kat wat vaker op de dag kleinere porties te geven – dat vermindert misschien ook weer de kans dat het voer bedorven raakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dingen die jij waarschijnlijk ook doet, maar waar katten eigenlijk een hekel aan hebben
Sluiten