Redactie
Redactie Persoonlijk 8 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Kauwgom kauwen verbetert je concentratie

Kauwgom kauwen in het openbaar wordt niet door iedereen gewaardeerd. Logisch, het is niet altijd het meest charmante gezicht, zeker niet wanneer het opzichtig gebeurt. Tenzij de kauwer in kwestie concentratieproblemen heeft, dan mag het, want daarvoor blijkt kauwgom een hele goede remedie.

Kauwgom versus Cup-a-Soup

Wie niet gelooft in de oppeppende werking van een liter cup-a-soup om vier uur, doet er goed aan om een pakje kauwgom aan te schaffen, zo stelt het onderzoek. Niet zonder reden, want aan het onderzoek deden een kleine veertig mensen mee die deze stelling bewezen. Elke deelnemer kreeg via een geluidsopname een reeks getallen te horen en werd gevraagd aan te geven wanneer iets in de reeks niet klopte (1-2-3-4-5-7-8-9, bijvoorbeeld). Naast de uitgebreide getallentest (die een half uur duurde), moesten ze ook vragen beantwoorden over hoe ze zich voor en na de test voelden.

Sneller reactievermogen

Met het kleine verschil dat de helft van de mensen tijdens de test kauwgom moesten kauwen, en de andere helft niet. En juist in die kanttekening zit de crux: de kauwgomkauwers scoorden stuk voor stuk snellere reactietijden en maakten bovendien minder fouten dan mensen die geen kauwgom kauwden. De verklaring ligt in het gegeven dat kauwgom kauwen het concentratievermogen van mensen significant verbetert. Ook gaven de deelnemers aan dat ze het idee hadden alerter te zijn als ze kauwgom kauwden.

Enthousiasme

Het onderzoek is te klein en te kort door de bocht om zonder enige twijfel vast te stellen dat kauwgom hét antwoord is voor concentratieproblemen; daarvoor is meer onderzoek nodig. Wat niet wegneemt dat dit onderzoek, niet in het minst door fabrikanten van kauwgom, maar ook door fervente kauwers enthousiast ontvangen werd.

Dááág after-lunch dip

Want ook al is het nog geen eenduidige conclusie, fijn is dat wederom een fijne remedie tegen de after lunch dip gevonden lijkt. Het devies: eet je lunch, ga achter je bureau zitten, wrijf nog eens in je ogen en werp er een (suikervrij) kauwgompje in (niet in je ogen, maar in de je mond). Dat is niet alleen goed voor je tanden, maar helpt je ook om de rest van de dag goed – of in ieder geval geconcentreerder – door te komen.

En anders helpen deze concentratievergrotende producten wellicht ook: Het concentratiedieet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

British Journal of Psychology

Reageer op artikel:
Kauwgom kauwen verbetert je concentratie
Sluiten