Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Work & Life 12 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

‘Keihard sparen voor ons droomhuis was het mooiste cadeau dat we onszelf gegeven hebben’

Een ‘grotemensenhuis’ kopen. Renée Lamboo vond dat eigenlijk best spannend. Dus spaarden zij en haar man bijna 100.000 euro voor ze hun droomhuis kochten. De hypotheek die ze erop afsloten voelt daardoor nooit als een zware last op haar schouders. Een inspirerend verhaal over bewust wonen en leven.

Openslaande deuren naar de tuin. Een houtkachel in de woonkamer. Een speelzolder voor onze twee kinderen en een kantoor voor mijn man. Als je me een paar jaar geleden had verteld dat ik zo mooi zou komen te wonen, had ik je uitgelachen. Wij? No way! Maar het is wel zo. Sinds vier maanden bewonen wij ons droomhuis. Een twee-onder-een-kap met garage. We waren al gelukkig voor we hier kwamen wonen, maar stiekem heeft dit huis ons toch nog een ietsie pietsie gelukkiger gemaakt. Want hey, je kunt heerlijk rustig een boek lezen wanneer je kinderen op zolder spelen. Welke moeder wordt daar niet gelukkig van?

Hypotheektrauma

Een hypotheek. Ik vond het best eng. Om mijn kaarten dan maar allemaal op tafel te gooien… Ik had een hypotheektrauma. Ooit kocht ik, net voor de crisis uitbarstte, een appartement met mijn ex-vriend. Verkeerde tijd, verkeerde huis en misschien ook verkeerde hypotheekadviseur. Zo kun je die situatie wel samenvatten, achteraf. Ik bleef, nadat we uit elkaar waren, achter met een flinke schuld. De precieze getallen heb ik verdrongen, maar ik kan je vertellen: het was meer dan een paar karretjes boodschappen, zeg maar. Door die hard te sparen, wist ik die schuld snel achter me te laten. Gelukkig. Daarna besloot ik: ik ga me nooit meer zo diep in de schulden steken.

Mijn man en ik besloten te gaan sparen voor ons toekomstig droomhuis. Zodat we niet meer 100% van het aankoopbedrag hoefden te lenen. Het voelde alsof we onszelf daarmee wat vrijheid gaven. Dat we zo konden voorkomen dat die hypotheek ooit een molensteen om onze nek zou worden. We legden niet een paar euro opzij wanneer het zo uitkwam. Nee, we spaarden kei- en keihard. Vakantiegeld, hup, op de rekening. Geld terug van de belastingdienst? Erbij. Net als alles wat niet nodig was voor de vaste lasten en af en toe een etentje. Want ieder mens heeft het nodig om af en toe op restaurant te gaan, toch? We maakten een Excel-sheetje en kregen al snel lol in hoe hard ons spaarbedrag groeide. ‘Stel je toch eens voor,’ zei ik tegen mijn man. ‘Dat wij als jonge ouders straks bij de bank komen en zeggen: oh ja, we hebben een ton spaargeld. Die adviseur weet niet wat hij hoort.’ Een ton. Het leek onmogelijk. Maar wanneer je echt graag wilt en je weet waar je het voor doet, dan kan het.

Ben jij op dit moment serieus bezig met het kopen of verkopen van je huis of wil je van hypotheek wisselen? NIBC Direct is een hypotheekverstrekker die zich voorstaan op hun eerlijkheid, directe communicatie en vooral makkelijke manier van uitleggen wat een hypotheek bij hen inhoudt. Zij zoeken de juiste balans tussen de emotie van je eigen (t)huis en de zakelijke kant die bij een eigen koophuis komt kijken.

Droomhuis voor weinig

sparen droomhuis
Het droomhuis van Renée en haar gezin

We deden het allemaal voor dat ene moment. Dat we ons droomhuis vonden en daar een hypotheek op konden afsluiten waar we nooit wakker van hoefden te liggen. Waar we ons nooit zorgen om hoefden te maken omdat we het zelfs met één inkomen konden betalen. Sparen voor een huis was het mooiste cadeau dat we onszelf konden geven. Daardoor wonen we nu in ons droomhuis voor nog geen 600 euro netto per maand. Dat kost een kamertje in Amsterdam ook. Het geeft ons de rust van zekerheid. Het geeft me de ruimte om mijn leven in te richten zoals ik dat wil. Geen zorgen om de financiën. Toen ik 10 maanden geleden beviel van onze jongste zoon Bowie, kon ik wat langer thuisblijven met hem. Ik heb genoten van die maanden met mijn bolle baby. Lekker samen slapen, in bad en lang knuffelen in de schommelstoel. Daar deden we het allemaal voor. Om ons leven in te kunnen richten zoals goed voelt, zonder zorgen om geld. Dat vind ik nou rijkdom.

Renée heeft er zoveel lol in gekregen dat ze met haar blog Porterenee anderen inspireert om van financiën snappen en regelen iets leuks te maken.

Samen met NIBC Direct

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met NIBC Direct. Zij zijn dé hypotheekverstrekker die de klant voorop stelt en een hypotheek biedt die past bij de woonwensen van haar klanten. Van begin tot eind bieden ze een eerlijke en directe ervaring. NIBC Direct begrijpt de emotionele drive achter het kopen van een woning. En houdt hierbij rekening met het afsluiten van de juiste hypotheek. Hierdoor sta je niet voor onaangename verrassingen tijdens het proces en kun je zorgeloos je droomhuis betrekken! Want een prettige financiële reis zorgt voor zorgelozer genieten van een van de mooiste beslissingen in je leven. De plek waar je jarenlang woont en herinneringen maakt. Check de leuke infographic hieronder.

nibc droomhuis

In samenwerking met NIBC Direct

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Keihard sparen voor ons droomhuis was het mooiste cadeau dat we onszelf gegeven hebben’
Sluiten