Kent u deze nog, nog, nog… De platformschoen is terug!

Alles komt ooit een keertje terug in de mode. Deze woorden tik ik terwijl ik in mijn flared jeans zit, iets waarvan ik jaaaaaren geleden zwoer het nooit meer te zullen dragen. Dus ik bedoel maar. Recente blast from the past: de platformschoen a.k.a. Spice Girl schoen.

Echt vet cool

Ik kocht ze toen ik zeventien was van mijn zakgeld: witte Spice Girl-schoenen met van die doorzichtige, rubberen bollen in de zool. Ze leken wel een beetje out of space te zijn gekomen, en uiteraard vond ik dat toen ‘vet cool’. Werkelijk ieder zichzelf respecterend meisje op mijn middelbare school droeg zulk schoeisel. Je móest ze gewoon hebben, ook als je totáál geen fan was van de Britse meidengroep. Je deed het in de naam der mode.

Iconisch

Blijkbaar droeg in de jaren ’30 de elite zulke platformschoenen. En later werden ze helemaal groovy tijdens de 60’s en 70’s. Een broek met wijde pijpen erop en losgaan in de disco op Stayin’ Alive. Ik en mijn generatiegenoten liepen erop in de jaren ’90. En nu zijn ze dus weer terug in het straatbeeld. Dat blijkt: schoenontwerper Steve Madden bracht onlangs z’n iconische platformslipper opnieuw op de markt. En ook andere schoenenmerken hebben exemplaren met extreem dikke zolen in hun nieuwe collectie opgenomen. Ik word er haast een beetje weemoedig van.

Zwakke enkels

De hamvraag is natuurlijk of ik me opnieuw aan deze kolossen ga wagen. Ik neig nu naar een nee. Dat heeft twee redenen. Allereerst kan ik me nog goed de onwelriekende odeur herinneren die mijn Spice Girl schoenen – geheel gemaakt van plastic uiteraard – verspreidden. In de zomer van ’97 kampeerde ik samen met twee vriendinnen op Texel. We hadden alledrie precies dezelfde schoenen. De stank is onze tent was niet te harden. Uiteindelijk werd er een schoenenverbod in de tent in het leven geroepen, onze plastic fantastics moesten buiten in het gras blijven.

Ook ben ik talloze malen door mijn enkels gegaan op deze rakkers. De dikke zool plus stoeprand/trapjes/gladde vloer bleek geen goede combi. De maat was vol toen ik op straat keihard op mijn muil ging en de knieën van mijn peperdure Tark-broek (ook zo’n 90’s klassieker) kapot viel. Waarschijnlijk sla ik dus even over. Hoewel: niets zo veranderlijk als een modeminnende Famme-redacteur.

Shopinspiratie voor de liefhebbers:

Sacha, €29,99

Rocket Dog, 90 pond (zo’n €101)

Sarenza, €84

Sacha, €119,95

River Island, €60

Hallo cropped top en tuinbroek! 23 modetrends uit de 90’s die nu weer een hit zijn

Reageer op artikel:
Kent u deze nog, nog, nog… De platformschoen is terug!
Sluiten