Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Eten december 18, 2014

Kerst met de kids: zo hou je het leuk aan tafel!

Kerst is een écht familiefeest, tenminste voor de meesten van ons. En ook al zit je zelf misschien nog niet ‘in’ de kinderen, dikke kans dat je minimaal tijdens één kerstdiner ineens midden tussen de kids van je zus, tante, nichtje, vriend of vriendin zit.

Heel gezellig natuurlijk, maar het zou wel zo fijn zijn als je ook een fatsoenlijk gesprek kunt afronden tijdens het kerstdiner. En betreft het je eigen kroost? Wie weet heb je dan iets aan deze 7 tips, zodat ook jij langer dan vijf minuten van al het lekkere eten kunt genieten!

1. Betrek je kinderen bij het samenstellen en koken van het kerstmenu

Dat kan al vanaf een jaar of vier. Wat gaan we maken? Wat vind jij lekker? Laat ze de naamkaartjes tekenen en versieren die bij de boorden horen. Geef ze tijdens de avond ook een taak, laat ze helpen: ‘tafeldekken, het borrelplateau maken, rondgaan met de toastjes, etc.’ Vaak verwachten we van onze kinderen dat ze meteen lief gaan spelen met elkaar of alle andere kids zodat wij aan de borrel kunnen. Terecht natuurlijk, maar ze willen ook onderdeel zijn van alles waarvoor jullie samen zijn. Gaan ze daarna zeker weten lief spelen.

2. Aandacht verdelen

Als je met volwassenen én kinderen bent, is het soms lastig de aandacht te verdelen. Vaak werkt het goed als ze op bepaalde momenten écht onderdeel uit mogen maken van het gezelschap en op andere momenten lekker hun gang kunnen gaan. Vergeet niet: voor hen zijn het spannende, gezellige maar ook drukke dagen met veel prikkels. Bijvoorbeeld de borrel; proost met z’n allen! Maak voor de kleintjes een mooi glas versiert met fruit en kruiden en laat ze, hoe klein ook, met iedereen proosten. Zorg op het borrelplateau van de volwassen ook voor speciale dingen die de kids mogen pakken zoveel ze willen; rauwkost met dips zijn voor groot en klein vaak een succes en met een beetje chips met home-made guacamole is ook iedereen blij.

3. Aan tafel?

Kies je ervoor om ook met de allerkleinsten aan tafel te eten? En zijn ze nog te klein (of te ongeduldig) om het hele diner erbij te zijn? Laat de eerste gang dan écht in het teken staan van de kinderen! Laat de ‘grote mensen gesprekken’ nog even tot straks wachten. Je leert ze hiermee dat ze op sommige momenten even rustig aan tafel moeten blijven zitten maar er wel toe doen. Bij iets oudere kinderen kun je er ook voor kiezen om de kinderen een eigen kersttafel te geven. Zo hebben ze wat meer vrijheid, voelen ze zich bijzonder en kunnen ze tussen de gangen door gemakkelijker rennen en spelen. Op een gegeven moment willen ze gewoon van tafel. Niets mis met een leuke kerstfilm zodra ze genoeg gegeten hebben, kunnen jullie lekker rustig tafelen.

4. Meerdere gangen?

Begin niet te laat. We kennen het allemaal, hét kantelpunt. Het ene moment zijn ze nog compleet gezellig en vrolijk, het andere moment huilen ze om alles, maken ze ruzie met elkaar en willen ze nog maar één ding: aandacht van papa of mama. Wees dit voor! Begin niet te laat, niet veel kinderen houden het alle gangen vol. Eet samen het voorgerecht maar kom daarna sneller door met de andere gangen voor de kids. Geef de allerkleinsten bijvoorbeeld het hoofdgerecht als jullie aan het tussengerecht zitten en serveer het toetje niet te laat.

5. Culinair en toch kidsproof!

Gourmetten is misschien heel gezellig, maar niet alle dagen. Kijk of je een kerstmenu kunt samenstellen waar alle volwassenen blij van worden en waar genoeg elementen in zitten die kinderen ook lekker vinden. Soep doet het vaak goed, aardappelgratin en knapperige groenten (haricot verts of extra schaaltjes rauwkost) ook.

6. Vaste snoepmomenten

Kies ook op deze dagen voor vaste snoepmomenten, met name voor kleintjes. Zoetigheid hoort er voor velen bij tijdens de feestdagen en dat is helemaal oké, maar hoeft niet de hele dag door. Zo bewaar je wat trek voor het kerstdiner, waardoor ze misschien nét iets langer aan tafel blijven zitten en het een stuk gezelliger blijft. Ga bijvoorbeeld tussen het ontbijt en de lunch even met ze zitten voor een speciaal snoepmoment: thee met iets lekkers op een speciaal kerstbordje.

7. Familierituelen

Als jij terug denkt aan Kerst, wat herinner je je dan? Wij de lange mooi gedekte tafel, het iedere dag een kransje mogen pakken uit de boom, het mogen eten van ‘grote mensen eten’ en zeker ook het fonkelende draaiende ‘fuut fuut’ molentje met kaarsjes voordat we gingen eten als we allemaal aan tafel zaten. Met Kerst heeft ieder gezin zijn eigen tradities. Geniet daarvan! Bouw aan herinneringen, mét de kinderen.

Fijne Kerst!

bluebelle.nl: hét platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Bekend van de SPINACH app en auteurs van het must-have kookboek voor ouders van de allerkleinsten: EASY PEASY. Meer info: www.bluebelle.nl | www.easypeasykids.nl

Reageer op artikel:
Kerst met de kids: zo hou je het leuk aan tafel!
Sluiten