Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid december 8, 2017

Waarom sommige mensen hartstikke ziek worden van de kerstboom

Sinterklaas het land uit, kerstboom de deur in. Zo’n mooi versierde boom roept natuurlijk meteen allemaal warme, fuzzy gevoelens op, en dit weekend tuigt half Nederland hem op, maar niet iedereen is er blij mee. Sommige mensen worden namelijk hartstikke ziek van dat ding. 

Schimmel

Het kerstboomsyndroom houdt in dat je allergisch bent voor de kerstboom. Het levert allerlei hooikoorts-achtige symptomen op als traanogen, een kriebelende neus, pijn op de borst en hoesten. De oorzaak is niet echt feestelijk: volgens experts komt het door de schimmel op de takken die in een warm huis helemaal tot bloei komt.

Verwarming

‘De meeste mensen beseffen niet dat schimmel van nature op kerstbomen groeit. Het wordt  nog erger wanneer mensen de verwarming aanzetten omdat de warmte ervoor zorgt dat de schimmel sneller groeit’, zegt astma-expert Andy Whittmore.

Astma

Vooral voor mensen die astma hebben, is dit slecht nieuws. ‘Schimmel kan allergische reacties oproepen met astma-achtige symptomen als gevolg – en in het ergste geval een levensbedreigende astma-aanval.’ Heb jij, je kinderen of partner dus luchtwegen-issues? Dan is een kunstboom de veiligste optie. Wil je per se een echte? Hou dan de inhaler in ieder geval in de buurt.

Sorry voor de domper op deze feestvreugde, maar er is niets dat Sky Christmas Station niét kan oplossen, toch?

14 x de alternatieve kerstboom (want gewoon is ook maar gewoon).

Delish

Reageer op artikel:
Waarom sommige mensen hartstikke ziek worden van de kerstboom
Sluiten