Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Lifestyle 13 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Oh oh, een beetje misdragen tijdens de kerstborrel op werk? Dit kun je doen

Voorkomen is beter dan genezen, zullen we maar zeggen. Maar oké, we zijn allemaal wel eens over de grens gegaan.

Rode, branderige ogen, knallende hoofdpijn, restjes mascara van gisteravond en koffie in je hand: zo ziet de morning after eruit nadat je het licht hebt uit gedaan op de kerstborrel de avond ervoor.

Kerstborrel op werk

Veel werkplekken willen hun personeel bedanken voor weer een jaar hard werken met een kerstborrel. Alcohol inclusief. De combinatie van een open bar, niet genoeg eten en gezellige collega’s, kunnen ervoor zorgen dat je net een druppel te veel drinkt. Waardoor jij weer een beetje luidruchtiger en losser wordt. En dan komt de dag erna. Je weet niet meer goed wat er nou allemaal is gebeurd en hoe erg je je misdragen hebt. Een HR-expert legt uit wat je het beste kunt doen. Maar eerst, waarom misdragen mensen zich op kerstborrels eigenlijk?

Het antwoord is – verrassing – alcohol. En gevoel. Sommige mensen drinken net iets te veel op een kerstborrel, waardoor alle frustraties van het afgelopen jaar naar boven komen en net tegen de verkeerde mensen wordt verteld. Het is belangrijk dat je natuurlijk een balans vindt, het gaat tenslotte over een borrel van je werk. Waar je de volgende dag ook weer gewoon mensen onder ogen moet komen. ‘Het gaat eigenlijk om je personal brand. Hoe wil jij graag door je collega’s beschreven worden? Hoe je je op een kerstborrel gevraagd, hoort niet anders te zijn’, zegt HR-expert Paulette Kolarz aan Mamamia. Maar wat als het dan toch te ver is gegaan en je je hebt ‘misdragen’? Dit kun je doen:

1. Probeer uit te zoeken of je iets ‘verkeerds’ hebt gedaan

We kennen allemaal dat gevoel dat je wakker wordt de day-after en je weet dat je je hebt misdragen. Toch zit er natuurlijk een verschil tussen je misdragen wat beschamend is, en je misdragen wat effect kan hebben op je baan.

Als je op een punt bent gekomen waar je je echt niks meer kan herinneren van wat er is gebeurd, is dat zeker een probleem. Als je niet meer weet wat je hebt gedaan, is de kans best groot dat er ongepaste dingen zijn gebeurd. Als je je niet kon inhouden op ‘Work’ van Rihanna en begon te twerken, kan dat beschamend zijn, maar het hoeft niet te betekenen dat je je baan verliest. Toch gebeuren er dingen op kerstborrels die moeten worden aangepakt, zoals seksuele initiatie, roddels en pesterijen.

2. Neem de verantwoordelijkheid voor wat je hebt gedaan

Ben je er achter gekomen dat er toch iets is gebeurd wat mogelijk gevolgen voor je baan kan hebben? Dan is het belangrijk dat je het direct aankaart bij de juiste mensen. Ga naar de juiste mensen, zoals je leidinggevende of iemand van HR, bied je excuses aan en neem je verantwoordelijkheden zo snel mogelijk. Laat weten dat je inziet dat wat je gedaan hebt niet oké is.

3. Vermijd communicatie via email

Binnen alle geschreven communicatie is er grote kans op misvattingen. Daarom kun je het beste face to face met iemand het gesprek aan gaan.

Natuurlijk kan je het gezellig hebben op de kerstborrel op werk en hoef je echt niet thuis te blijven. Het is vooral belangrijk dat je die borrel ook ziet als een activiteit van je werk, niet als een avondje stappen met vrienden.

Heb jij een leuke anekdote over een kerstborrel van je werk? Deel het op ons Mamaforum!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme