Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 18 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Zó voorkom je dat de kinderen zich stierlijk vervelen tijdens het kerstdiner

Hoe gezellig ook: het kerstdiner is over het algemeen een lange zit. Dat vinden wij al, laat staan hoe oneindig het voelt voor kinderen die je normaal gesproken amper tien minuten aan tafel houdt. Logisch dat ze op een gegeven moment een beetje gaan rellen. Zo hou je het kerstdiner met kinderen ontspannen.

Met deze tips voorkom je dat het kerstdiner met kinderen in de soep valt en blijft het leuk en gezellig aan tafel.

1. Kleurplaten

Simpel, maar werkt altijd: placemats in de vorm van kleurplaten. Vervang de placemat tussen iedere gang door voor een andere om het leuk te houden. Kinderen die zoet kleuren maken geen lawaai en zijn zo tussen het hoofdgerecht en het dessert door heel geconcentreerd bezig. Is bovendien een stuk gezelliger dan een kind dat spelletjes (met alle bijbehorende geluiden) speelt achter de iPad. In uiterst geval van nood kun je altijd nog je iPhone overhandigen.

2. Betrek ze bij het koken

Geef ieder een taakje in de keuken. De een is chef garnering en mag de borden mooi opmaken, de ander voorziet alle desserts van een toef slagroom of mag ieder halfuur de temperatuur van de kalkoen controleren.

3. Bombardeer ze tot ober of serveerster

Je kind drankjes bij laten schenken is heus geen kinderarbeid. Als zij in de gaten houden of iedereen nog een drankje heeft geef je ze wat te doen én verantwoordelijkheidsgevoel (en oké, vooruit: jij hebt weer één stressfactor minder).

4. Zet je kind op een goede stoel

Dat klinkt suf, maar is belangrijker dan je denkt. Als een kind niet helemaal lekker zit, gaat het hangen, staan of in ieder geval er alles aan doen om niet zo te hoeven zitten. In de ideale houding zit een kind met knieën, heupen en enkels in een hoek van negentig graden.

5. Speel een spelletje

Je kan moeilijk van een kind verwachten dat het uitgebreid vertelt over zijn/haar dag, passies en drijfveren. Met kerst draait het om de band met elkaar en dat hoeft echt niet altijd in de vorm van diepgaande gesprekken. Een familiespelletje is minstens zo leuk. Een potje ‘Wie is het?’ zorgt altijd voor plezier. Iedereen krijgt een memootje met een persoon op z’n voorhoofd geplakt en moet door vragen te stellen raden wie ‘ie is.

6. Kerst, de musical

Extravert kind? Laat ze tussen de bedrijven door een voorstelling opvoeren. Zang, dans, theater: als je kind zijn/haar energie er maar in kwijt kan en de volwassenen hebben ook meteen een avond entertainment.

7. Huisjes bouwen

Het enige wat je nodig hebt: een servetje en een pen. Zet zes stipjes horizontaal en verticaal in de vorm van een vierkant. Om en om mag iemand twee bolletjes aan elkaar verbinden met een streepje. Degene die de meeste vierkantjes zet (‘huisjes bouwt’), wint.

8. Spreek verwachtingen uit

Er op rekenen dat je kinderen drie uur lang zoet aan tafel blijven zitten, is niet reëel. Spreek daarom van tevoren duidelijk af op welke moment en/of tot wanneer ze van tafel mogen om te spelen. Hebben jullie toch gezellig samen gegeten en kun je een normaal gesprek voeren met de andere volwassenen terwijl zij aan het ravotten zijn.

Kerstdiner met kinderen en familie

Geen idee waar je het deze Kerst nu weer met je schoonvader over moet hebben? Alsjeblieft: 32 gespreksonderwerpen die niét over de politiek of het weer gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme