Merel Schut
Merel Schut Eropuit 9 nov 2019

Zo kom je in de stemming voor Kerstmis: dit zijn de 16 leukste kerstmarkten om te bezoeken

It’s the most wonderful time….of the year! Kerstmis staat voor de deur. Ben je gek op deze tijd van het jaar en wil je weten waar de leukste kerstmarkten zijn voor een dagje weg rond de feestdagen? We maakten een lijst met 16 tips waar jij moet zijn in Nederland, België en Duitsland.

Gezellige wintertijd

Houd je ook zo van glühwein, kerstdecoraties, gezellige vuurkorven en koortjes die Christmas Carols zingen? Dan ben je op deze plekken aan het juiste adres. Pak alvast je agenda en markeer de data van deze kerstmarkten. Jij komt gegarandeerd helemaal in de stemming voor de feestdagen

1. Country & Christmas Fair in Haarzuilens

19 tot en met 24 november

Bij Kasteel De Haar waan je je in een decor van Anton Pieck tijdens deze kerstmarkt. Gezellige vuurkorven en lichtjes dragen bij aan de kerstsfeer. Geniet van glühwein en poffertjes tussen het shoppen door.

2. Kerststad Valkenburg

15 november 2019 tot en met 5 januari 2020

Deze markt bestaat uit honderden kraampjes in de grotten bij Valkenburg. Kleine miniatuurdorpjes en kunstwerken zorgen voor winterse taferelen. De markt is er nog tot in het nieuwe jaar.

kerstmarkten -dagje uit - famme.nl
© Kerststad Valkenburg. Kerststad Valkenburg.

3. Kerstmarkt Maastricht

29 november tot en met 31 december

Op het Vrijthof strijkt de jaarlijkse kerstmarkt weer neer met onder andere een schaatsbaan en reuzenrad. Vanaf 7 december wonen en werken de kerstman en zijn elfjes in het Huis van de Kerstman, waar je ze ook kunt bezoeken. Verder kun je er natuurlijk kerstinkopen doen en glühwein drinken.

4. Kerstmarkt Dordrecht

13 tot en met 15 december

Er staan ruim 200 kramen op de kerstmarkt in Dordrecht. Er is ook muziek en theater in de historische binnenstad, waar de markt voor drie dragen wordt opgetuigd. Deze kerstmarkt wordt een van de gezelligste van het land genoemd.

5. Royal Christmas Fair in Den Haag

12 tot en met 23 december

De vierde editie van de kerstmarkt vindt plaats rond de Lange Voorhout in het centrum. Koortjes zingen kerstliedjes en natuurlijk loopt de Kerstman rond op de markt. Er staan ruim 80 kerstpagodes.

6. Castle Christmas Fair in Velsen

28 november tot en met 1 december

Buitenplaats Beeckestijn is het toneel van deze kerstmarkt. Het programma is nog niet bekend maar naast de vele kraampjes zijn er natuurlijk oliebollen en warme chocomelk. Bigbands zorgen voor de muziek zodat je zachtjes meezingend over de markt loopt.

7. Kerstmarkt Haarlem

8 en 9 december

Ruim 300 kramen komen op en rond de Grote Markt te staan. Er loopt een Dickensorkest door de straten. Het programma is nog niet bekend maar reken op een hoop gezelligheid in winterse sferen.

8. Het Amsterdamse Winterparadijs

21 december tot en met 5 januari 2020

In deze winterse wereld ben je gerust een dagje zoet en voor kinderen is het ook erg leuk. Je kunt er langlaufen, er is een wintertheater, je kunt er gamen en schaatsen. Er treden ook artiesten op zoals Xander de Buisonjé en Maan dus er is genoeg te doen qua vertier. Hier vier je Kerstmis met de hoofdletter K.

kerstmarkten - dagje weg - famme.nl
Winterparadijs Amsterdam Winterparadijs Amsterdam

9. Kerstmarkt en Charles Dickens festijn in Deventer

In Deventer wordt de kerstmarkt gecombineerd met een Charles Dickens festijn. Ruim 950 personages brengen de boeken van Charles Dickens tot leven met Scrooge, Oliver Twist en de Christmas Carol Singers. Vorig jaar kwamen er ruim 125.000 bezoekers op af en het evenement is een wijdverbreid fenomeen rond de kerst.

10. Drijvende Kerstmarkt Leiden

13 tot en met 24 december

Deze kerstmarkt drijft op het water! Je kunt ook een rondvaart maken of een rondje schaatsen op de naastgelegen ijsbaan. Er treden ook bekende artiesten op. In ruim 80 chalets kun je hier je kersthapjes en kerstspulletjes kopen. Je gaat geheid met goedgevulde tassen voor de feestdagen weer naar huis.

Belgische en Duitse kerstmarkten

Maak je er toch liever een buitenlands reisje van? Hierbij wat tips voor kerstmarkten in Duitsland en België. Veel reisorganisaties bieden tripjes aan voor een dagje weg naar Duitse of Belgische kerstmarkten.

11. Düsseldorf

21 november tot en met 30 december

Op zeven locaties kun je hier je hart ophalen op verschillende thema-markten. Er zijn ook attracties zoals een reuzenrad, een lichtjesboog en een ijsbaan. Kom maar door met de lampjes en kerstballen!

12. Keulen

25 november tot en met 30 december

Liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen met kerstmuziek, kunst, handgemaakte cadeaus, speelgoed, decoratie, kerstbaksels en muziek. Ook hier heb je verschillende locaties in het teken van het kerstfeest: bij de Neumarkt is de oudste kerstmarkt, in de haven heeft de markt een maritiem sfeertje en er is een gay-kerstmarkt.

13. Aken

22 november tot en met 23 december

Rondom het stadhuis worden alle kraampjes neergezet. Op 6 locaties zijn kerstmarkten. Er is eten en drinken in overvloed en ook voor kerstversiering ben je hier aan het juiste adres. Natuurlijk kun je ook een biertje drinken in de aanwezige biertenten.

14. Dortmund

21 november tot en met 30 december

Op wat de grootste kerstmarkt van Duitsland wordt genoemd, staan 300 kraampjes. Naast winkelen kun je ook genieten van optredens van bekende (Duitse) artiesten. Denk ook aan braadworsten , glühwein en bijna 48.000 kerstlichtjes om de feestdagen in te luiden.

15. Brussel

29 november tot en met 5 januari 2020

Er staan ruim 240 kraampjes rond de oude straten en gezellige pleinen om in de stemming te komen voor Kerst! Het heeft alle ingrediënten die je hier verwacht: hapjes, cadeautjes, schaatsen en een reuzenrad.

16. Gent

6 december tot en met 5 januari

Meer dan 150 kraampjes staan hier op de kerstmarkt die een van de leukste in België wordt genoemd. De houten kramen zijn te vinden bij het de St.-Baafsplein over de Botermarkt en langs Klein Turkije tot het einde van de Korenmarkt.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo kom je in de stemming voor Kerstmis: dit zijn de 16 leukste kerstmarkten om te bezoeken
Sluiten