Merel Schut
Merel Schut Work & Life 28 nov 2019
Leestijd: 5 minuten

Dingen die je beter niet kunt niet vragen tijdens het kerstdiner

Voor de feestdagen zijn de agenda’s weer tevoorschijn getoverd en is het diner voor Kerstmis met (schoon-)familie gepland. Hoewel veel mensen uitkijken naar het jaarlijkse kerstdiner met familie, kun je er misschien ook tegenop zien.

Vanwege die tante die altijd vraagt waarom je nog geen relatie hebt, of vanwege je schoonmoeder die weer eens hint op een (tweede) kleinkind. Misschien kun je dan dit lijstje meenemen: dit zijn de dingen je beter niet kunt vragen of bespreken tijdens het kerstdiner.

Een gezellige Kerstmis

Kerstmis is het moment waarop familie samenkomt en is er tijd en rust om weer eens goed bij te praten. Die verbroedering (en de alcohol) zorgt soms helaas voor vrijpostigheid. Hierdoor vervagen misschien sneller de grenzen om dingen te vragen of nieuwsgierigheid te bevredigen.

Goedbedoelde opmerkingen van familie komen vaak van oprechte zorgen om je welzijn en toekomst. Alleen komen ze soms voort uit perspectieven die in het verleden zijn blijven hangen, aldus The Huffington Post. Deze vijf dingen kun je beter niet ter sprake brengen.

1. ‘Waarom eet je geen…?”

‘Eet je dan wel vis?’ Als je vegetariër bent, kun je het spervuur aan vragen wel dromen. Je keuze om bewuster met je eetpatroon bezig te zijn, wekt bij anderen vaak nieuwsgierigheid op. Welke argumenten je ook hebt om te stoppen met het eten van vlees, of misschien wel veganist te worden: het is je eigen, weloverwogen keuze. Of dat nou uit idealisme is, of niet.

Denk er namelijk ook aan dat mensen om gezondheidsredenen bepaald voedsel van het menu schrappen. Iemand kan minder suiker eten vanwege diabetes. Een ander kan vanwege een allergie bepaalde voeding laten staan tijdens het kerstdiner.

Als je een ander wel wilt vragen naar een bepaalde keuze, is het de kunst om de vraag zonder oordeel te stellen. Bijvoorbeeld: ‘Wat leidde tot je keuze om te stoppen met vlees eten?’ Zo geef je de ander ook de ruimte om zijn keuze te motiveren. Een antwoord waar je een spervuur aan vragen mee kunt stoppen is: ‘Ik merk dat het mijn lichaam goed doet om dit uit mijn eetpatroon te schrappen.’

2. ‘Wanneer beginnen jullie nou eens aan kinderen?’

Over deze vraag verschillen de meningen. Waar de één er geen enkel bezwaar in ziet om een kinderwens ter sprake te brengen, vindt de ander het hartstikke prive. Vaak vinden jonge vrouwen deze vraag ongepast.

Hoewel je schoonouders niet kunnen wachten om opa of oma te worden, praat je er zelf misschien liever niet over tijdens het kerstdiner. Naast het willen krijgen van kinderen, kan er trouwens nog veel meer aan de hand zijn waardoor de vraag privé is. Realiseer je trouwens dat de vraag altijd voortkomt uit goedbedoelde interesse. Dat helpt je ook om een vriendelijk antwoord te bedenken.

Mocht je deze vraag krijgen, voel je dan niet bezwaard om te zeggen dat je dit niet echt een prettig gespreksonderwerp vindt voor het moment. Het kan ook helpen om knipogend te zeggen ‘dat ze eerste zijn die het zullen horen als er een zwangerschap te melden is.’ Zo voorkom je meteen dat er volgend jaar met Kerstmis nog eens naar gevraagd wordt.

3. Dien liever geen controverse op

In ieder gezelschap zit wel iemand die graag en luid zijn visie op de wereld verkondigt. Prima, maar politiek of controversiële onderwerpen zijn misschien geen geschikt onderwerp tijdens het kerstdiner. Voor je het weet raak je verwikkeld in een discussie over Zwarte Piet, vaccineren of elkaars stemgedrag en vertrekt er iemand met slaande deuren.

Mocht je elkaar naar bepaalde meningen vragen, doe dit dan alleen als je ook echt naar andermans argumenten wilt luisteren. Soms is het ook beter om het gesprek af te doen met ‘we agree to disagree’. Of druk gewoon je snor, bijt op je tong en besluit om een keer geen mening te uiten. Kerstmis draait tenslotte om vrede op aarde.

4. Te lang doorgaan over gewicht

Een compliment is altijd leuk, ook als je (bewust) bent afgevallen. Wie echt worstelt met gewicht, staat hier liever niet mee in de spotlight. Het gevoel dat een kilo erbij of eraf al bij binnenkomst wordt beoordeeld, kan een ander erg onzeker maken. Soms is er helemaal geen leuke oorzaak voor gewichtstoename of afvallen. Medicijnen kunnen dik maken, ziekte kan voor gewichtsverlies zorgen. Daar wil je het liever niet te lang over hebben als er ondertussen tien ogen op je gericht zijn.

Een complimentje kun je het beste in het voorbijgaan geven, zonder dat je per se een reactie verwacht. Een complimentje ontvangen vinden we namelijk moeilijk, en dat geldt met name voor vrouwen.

5. ‘Je bent zo leuk, waarom heb je nog geen partner?’

Wie jaar in, jaar uit als single aanschuift, kan het gebruikelijke kruisverhoor missen als kiespijn. ‘Je bent zo leuk, waarom heb je geen partner?’ Of: ‘als je op vrouwen valt, vinden we dat ook goed hoor.’ Alle goedbedoelde vragen over andermans relatiestatus kan een single het gevoel geven dat zij (of hij) het helemaal verkeerd aanpakt. Niemand wil zich in gezelschap Bridget Jones voelen: het beeld van een huilende en ijs etende vrijgezel op de bank.

Als je zelf (lang) een relatie hebt is het goed om je te verplaatsen in de zus of vriendin die altijd alleen tussen de stelletjes aanschuift. Zou jij ook niet het gevoel hebben om het vijfde wiel aan de wagen te zijn? In plaats van het uitvragen van de vrijgezellenstatus, is het een beter idee om te benadrukken hoe leuk je het vindt dat zij (of hij) er is.

Een geschikt onderwerp vinden

Oké na een lijst dingen die je beter niet ter sprake kunt brengen, zijn een paar tips voor leuke gespreksonderwerpen tijdens het kerstdiner ook fijn. Je kunt je familie (of vrienden) vragen wat hun doelen voor 2020 zijn. Kerstmis is een mooi moment om te vragen naar het het hoogtepunt van hun jaar. Wat is de ultieme kerstgedachte voor de mensen aan tafel? Met zulke vragen blik je op een gezellige manier terug op het jaar, en vooruit.

Zin in een luchtig gesprek? Vraag dan wat de plannen voor oud & nieuw zijn. Of er nog een leuke reis op de planning staat. Wat is het lekkerste restaurant waar je schoonzus of broer ooit gegeten heeft?

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dingen die je beter niet kunt niet vragen tijdens het kerstdiner
Sluiten