Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kids 6 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo vind je zelfverzekerdheid om keuzes te maken als werkende moeder

Het moederschap combineren met carrière maken, is voor veel vrouwen een behoorlijke uitdaging. Hoe graag we ook willen dat deze combinatie makkelijk is, de realiteit ziet er meestal anders uit. Als werkende moeder keuzes maken in het belang van je carrière is zo’n lastig knelpunt, maar met deze tips lukt het misschien wat beter.

We zeggen niet dat de combinatie opvoeden en werken ooit makkelijk kan zijn. Daarnaast is elke opvoeding en elke baan anders. Maar als je moeite hebt met keuzes maken als werkende moeder, is dit misschien wel de gouden raad die je nodig had.

Keuzes maken als werkende moeder: zo doe je dat

Ja, je kan én een goede moeder zijn én keuzes in het voordeel van je carrière maken!

1.  Laat (sommige) dingen gaan

Moeders voelen vaak behoorlijke druk om alle ballen in de lucht te houden: én het huishouden, én een bloeiende carrière, én een vrolijke moeder zijn én alles dat zich daarnaast nog in het leven afspeelt.

Toch is dat niet echt realistisch, want de waarheid is dat we nu eenmaal geen superhelden zijn (jammer genoeg, we know). Besef dus dat het oké is om sommige dingen te laten voor wat ze zijn, en dat zelfs de meest succesvolle mensen niet alles tegelijk kunnen.

2. Het is oké om emoties van alle kanten te voelen

Moederschap kan behoorlijk overweldigend zijn, net als de werkdruk in bepaalde banen. Geen wonder dat werkende moeders soms zoveel meer emoties ervaren dan ze dachten dat mogelijk was.

Toch is het belangrijk om te beseffen dat daar niets mis mee is. Het is oké om af en toe te huilen, om gefrustreerd te zijn omdat je baas je harde werk niet waardeert, om boos te worden op je peuter omdat ‘ie treuzelt wanneer jij op tijd moet zijn voor een meeting.

Het belangrijkste is vooral dat je jezelf door deze emoties navigeert en dat je op je eigen keuzes en beslissingen durft te vertrouwen. Je handelt immers toch alleen maar met de beste intenties voor jou en je familie?

3. Accepteer dat werk belangrijk voor je is

Vaak hebben moeders het idee dat opvoeding op de eerste plaats moet komen en dat al de rest minder belangrijk is. Toch is er niets mis met het idee dat werk net zo belangrijk is.

Want is het niet logisch dat je ook uit je werkleven voldoening haalt? Is het niet logisch dat je soms je eigen noden op de eerste plaats stelt? At the end of the day zal je hierdoor tóch meer energie krijgen, die je dan weer goed kan investeren in quality time met je gezin.

Het is daarom erg belangrijk om jezelf te begrijpen en te accepteren waar je noden liggen. Voor sommige mensen betekent dat: langer met werk bezig zijn dan een standaard werkdag. Want als dit is waar je voldoening uithaalt en waarvan je energie krijgt, dan is daar niets mis mee.

Sterker nog: het betaalt zichzelf uit wanneer je je daarna zonder frustraties kan richten op je kind.

Meer over werken en opvoeden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo vind je zelfverzekerdheid om keuzes te maken als werkende moeder
Sluiten