Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Opvoeden 29 jan 2019

Zo kies je de juiste basisschool voor je kind

Wanneer je kindje – bijna – 3 wordt ontvang je een gemeentelijke brief. Spannend! Hierin wordt namelijk vermeld dat je je kind kunt inschrijven voor een basisschool. Maar welke? Dat is natuurlijk de grote vraag!

De brief is voorzien van een lijst adressen van alle scholen binnen de gemeente. Nu is het fijn als de basisschool een beetje in de buurt is. Maar op welke punten baseer je de keuze van een basisschool nog meer?

 

Soort basisonderwijs

Ten eerste heeft Nederland verschillende soorten basisonderwijs. Zo zijn er scholen die les geven vanuit een bepaalde levensovertuiging, een religie of bepaalde opvoedingsideeën. Vind je het belangrijk dat je kind naar een Christelijke of Islamitische school gaat? Of vind je het juist belangrijk dat je kind antroposofische levenslessen meekrijgt? Geloof je erin dat je kind vanuit zichzelf moet leren? Of dat leerkrachten hun leerlingen in iedere activiteit moeten begeleiden? Dit zijn vragen die je jezelf eerst stellen, zodat je erachter komt welk type basisonderwijs er bij jullie gezin en je kind past.

De locatie

We hadden het in ‘t intro al eventjes over de locatie. Het is natuurlijk fijn als je kind – over een tijdje – zelfstandig naar school kan. Is de school makkelijk bereikbaar met de fiets, de bus of met de benenwagen? En als je je kids in eerste instantie met de auto naar school wil brengen, is het schoolgebouw dan makkelijk bereikbaar?

Hoewel kinderen vaak gemakkelijk vriendjes maken, is het misschien ook wel leuk als je kind schoolgenoten uit de buurt of straat herkent. Misschien kunnen zij op latere leeftijd samen naar school lopen of fietsen. Of misschien kun je samen met de buuf de kids naar school brengen. Ook daarom is de locatie niet zeer onbelangrijk!

De sfeer op en in de school

Misschien is de school wel hartstikke simpel te bereiken, maar bevindt de school zich langs een hele drukke weg. Het kan ook zo zijn dat de omgeving luidruchtig, rommelig of niet speelproof is. Ga niet alleen af op reistijd, maar loop ook ‘s een rondje in de buurt van de school!

n hoeverre vind je het schoolplein geschikt voor kinderen? Is er een aparte speelruimte voor kleuters? Voelt dit allemaal prima, dan kun je natuurlijk een kijkje in de school zelf nemen. Wanneer je ergens daadwerkelijk binnenloopt, krijg je pas echt ‘een gevoel’. Let goed op hygiene, de indeling, de kindvriendelijkheid en de overall sfeer.

Het beleid

Over het algemeen hanteren basisscholen dezelfde principes, maar sommige ‘regels’ zijn net even anders. Zo hebben sommige scholen een continurooster en andere tussenschoolse of naschoolse opvang. Op diverse basisscholen is er sprake van een streng pest en/of spijbel beleid. Ook zijn er scholen die speciale lesmethodes hebben voor snel of juist langzaam lerende leerlingen. Hoewel de reguliere vakken goed met elkaar overeenkomen, bieden veel basisscholen aanvullende vakken aan. Welke lesmethodes worden er gebruikt? En hoe worden leerlingen beoordeeld of gestraft? In hoeverre wordt er aandacht besteed aan buitenschoolse activiteiten (sport, cultuur en excursies)? Ga na wat jij belangrijk vindt voor de ontwikkeling van je kind.

Op algemeen bijzondere scholen wordt er lesgegeven vanuit een pedagogisch uitgangspunt over onderwijs en opvoeding. Dit zijn de verschillende soorten algemeen bijzonder basisonderwijs

De rol van leerkrachten

Wat voor indruk maken de leerkrachten op je? In hoeverre vind je betrokkenheid, ervaring, deskundigheid en enthousiasme belangrijk? Horen docenten te dienen als rolmodellen voor jouw kind? Of als begeleider? Zijn er voornamelijk meesters of juffen? Of is er een goede verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke leerkrachten. Vind je het fijn om de docenten om de zoveel tijd te spreken over de voortgang van je kind? Of is intranet voldoende? Over de rol van leerkrachten gesproken… Wat is jouw rol? Is er sprake van een actieve bijdrage van ouders? Of is er alleen sprake van een vrijwillige ouderbijdrage?

Je eigen gevoel

Uiteindelijk maak je natuurlijk je eigen keuze, op basis van je eigen criteria, wensen en behoeften (van je kind).  Verzamel hiervoor zoveel mogelijk informatie over verschillende scholen. Het is heel makkelijk om dit te doen via het internet. Maar om ‘het gevoel’ van de school te ervaren kun je ook naar open dagen of informatieavonden. Passen deze niet in je agenda? Op veel basisscholen is het mogelijk om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek en een rondleiding. Vraag ook naar ervaringen van ouders uit de buurt of neem een kijkje op de website van de onderwijsinspectie. Ten slotte is het belangrijk om op je gevoel af te gaan. Er zijn misschien wel talloze factoren waar je rekening mee moet en kunt houden, maar uiteindelijk weet jij wat het beste is voor je kind!

Wacht trouwens niet te lang met het maken van je definitieve keuze. Veel basisscholen hanteren tegenwoordig wachtlijsten die onwijs lang kunnen zijn. Vandaar dat je een brief ontvangt wanneer je kind 3 wordt!

 

Wist je trouwens dat vrijscholen steeds populairder worden onder ouders en leerlingen? Dit is waarom steeds meer ouders kiezen voor de vrijeschool!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Anababa

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo kies je de juiste basisschool voor je kind
Sluiten