Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kids 2 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe een broodtrommel kieskeurig etende kinderen kan helpen, zélfs thuis

Ieder kind heeft wel een fase in zijn of haar leven dat-ie heel – maar dan ook heel – kieskeurig is met eten. De paprika moet in kleine stukjes, de tomaat in grote blokjes en de lasagne moet gegeten worden met een lepel. Herkenbaar? Probeer dan eens een broodtrommel.

We horen je denken: ‘Een broodtrommel?’ Ja, echt en wel omdat het ervoor zorgt dat zelfs kieskeurig etende kinderen makkelijke eters worden. We vertellen hoe het zit.

Kieskeurig etende kinderen? Zet een broodtrommel in

Volgens een columniste van Romper doet het inzetten van een broodtrommel bij haar kinderen echt wonderen. ‘Of je het nu inpakt zodat je kind het mee naar school kan nemen of gewoon naar de woonkamer, er is iets waardoor eten in een broodtrommel er veel aantrekkelijker uitziet voor kids’.

Ze vroeg zich dan ook af wáárom haar kinderen zoveel makkelijker eten uit een broodtrommel dan vanaf een bord. En dus vroeg ze een aantal experts om redenen waarom een broodtrommel kieskeurig etende kinderen helpt. We delen ze hieronder.

1. Het geeft kinderen een gevoel van controle

Volgens experts is het samen vullen van de lunchbox met je kind de gouden tip. Zo kunnen ze zelf kiezen wat ze willen en hebben ze meer controle. Daarnaast weten ze simpelweg ook beter wat ze kunnen verwachten. Uiteraard kun je als moeder zijnde echt wel grenzen stellen bij wat wel en niet mag, maar door je kind alleen al de keuze te geven in welk soort fruit het gaat eten, geef je hem of haar de controle.

2. Het is een perfecte manier om kinderen te laten wennen aan nieuw voedsel

Gevarieerd eten is natuurlijk ontzettend belangrijk en dus is het goed om daar als moeder alert op te zijn. Zorg ervoor dat je kind niet iedere middag precies hetzelfde broodbeleg eet bijvoorbeeld. Laat je kind dan ook zeker nieuw eten proberen en proeven.

Volgens experts kun je nieuw voedsel goed introduceren door middel van broodtrommels. Vaak vinden kinderen de trommel te gek en zullen ze eerder overstag gaan bij het proberen van nieuw voedsel.

3. Lunchboxen zijn een hulpmiddel voor zelfexpressie

Of het nu gaat om hun favoriete kleur, superheld of personage uit een tv-programma, door je kind een lunchbox te laten kiezen, kan dit een uitlaatklep zijn voor hen om hun identiteit uit te drukken. Op die manier leert je kind zich al op redelijk jonge leeftijd uitdrukken. En dat is maar al te goed voor de ontwikkeling en zelfbeeld. Dat een broodtrommel dan betekent dat ze moeten eten, nemen ze dan echt wel voor lief.

4. Eten met verschillende structuren en smaken worden verdeeld

Doordat veel broodtrommels verschillende vakjes bevatten, kan je kind eten met verschillende structuren en smaken verdelen. Op die manier raakt hij of zij niet overweldigd en kan je zoon of dochter zelf kiezen wat hij of zij als eerst eet en als laatst. Je geeft ze zeggenschap over hun eetpatroon.

5. Elke dag uit een broodtrommel eten zorgt voor regelmaat

Een kind gedijt goed op regelmaat, dat weet vast iedere ouder. Door hem of haar dus iedere dag uit een broodtrommel te laten eten, weet hij of zij precies wat die dag te wachten staat. Het zorgt voor regelmaat, consequentie en uiteindelijk dus voor vertrouwen en geborgenheid.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoe een broodtrommel kieskeurig etende kinderen kan helpen, zélfs thuis
Sluiten