Je kind een lastige eter? Hem onder druk zetten helpt juist niet, blijkt uit onderzoek
Op een bepaald moment in je leven als ouder kom je op het punt dat je te maken krijgt met een lastige, kieskeurige eter. Misschien is het jouw peuter, wiens smaak nogal snel verandert: de ene dag is iets zijn favoriet en de andere dag vindt ‘ie het niet meer lekker.
Of misschien is het je kind als hij puber is, die op een dag thuiskomt en aankondigt dat het avondeten echt ‘niet te vreten’ is, terwijl hij het al vaak genoeg heeft gegeten.
De eeuwige strijd
Voor veel ouders zijn de eetmomenten toch wel een stresspuntje. Het is een constante strijd om je kinderen alles te laten eten dat niet de vorm heeft van SpongeBob (of iets anders). Ons eerste instinct kan zijn om ze onder druk te gaan voeden. Met andere woorden: we gebruiken onze zwaardere stem en ‘dwingen’ hen om te eten wat ze niet willen eten. Volgens een nieuwe studie blijkt dat het onder druk zetten van je kieskeurige eter niet effectief is.
het onderzoek
Een kinderarts uit Michigan, Dr. Julie Lumeng, heeft de studie van kieskeurige eters uitgevoerd. ‘Ouderlijke druk heeft geen effect – goed of slecht – op kieskeurige eters.’ Al dat overhalen, bedelen, dreigen en omkopen heeft dus geen zin. Misschien wisten we het ergens wel, en toch doen we het. We doen het omdat we bang zijn dat de kinderen niet de voeding krijgen die ze nodig hebben. Het heeft niet alleen nul effect op de eetgewoonten van een kieskeurige eter, het kan ook nog eens juist het tegenovergestelde effect hebben.
Te gefocust
Wanneer we te gefocust zijn op onze kinderen die elke hap moeten eten, gaat het mis. Misschien ben je er wel bekend mee als je kijkt naar toen je zindelijkheidstraining gaf aan je peuter. Hoe meer je duwt, hoe harder zij tegengas geven. Tuurlijk, kinderen moeten groenten eten, maar het ertoe dwingen zal er niet voor zorgen dat ze er ‘waardering’ voor ontwikkelen.
Wat dan wel?
Het beste advies? Blijf nieuwe voedingsmiddelen introduceren, maar wordt niet gek wanneer je kind het weigert. Wanneer je eten maakt, hoef je het echt niet aan te passen aan de voorkeuren van je kleine, maar probeer wel minstens een of twee dingen toe te voegen die hij wel zal eten. Maak maaltijden leuk en laat je kinderen een beetje met het eten spelen. Als ze oud genoeg zijn, kun je ze betrekken bij het voorbereiden van de maaltijd en het klaarmaken van de eettafel. En misschien wel de belangrijkste: stress niet. De eetgewoonten van onze kinderen veranderen de hele tijd, vooral bij peuters. Wees geduldig. Het komt goed.