Merel Schut
Merel Schut Gezondheid 31 okt 2019

Ontdek het heilzame effect van kimchi op je gezondheid

Ken jij de natuurlijke kracht van kimchi al? Say what? Kimchi is een gefermenteerde groente, waar Koreanen hun opvallende gezondheid en ouderdom aan te danken hebben. Ae Jin Huys maakte een Koreaans kookboek waarin kimchi een hoofdrol speelt en dat boordevol gezonde recepten staat.

Heilzame effecten

Om te beginnen bevat kimchi heel veel vitaminen, vezels en probiotica die zorgen voor een gezondere darmflora, een betere spijsvertering en gewichtscontrole. Het behoort samen met olijfolie, soja, yoghurt en linzen tot de vijf gezondste voedingsstoffen ter wereld. Kimchi heeft een friszure smaak en is een gefermenteerde groente, net als zuurkool.

De groente, je kunt bijvoorbeeld kool gebruiken, wordt ingelegd met zout en gemengd met verschillende groenten en kruiden. Het gerecht is bedoeld om lang te bewaren.

Voedsel als medicijn

Koreanen geloven al heel lang dat voedsel in staat is om het lichaam te genezen door het te voorzien van voedingsstoffen. Dat is ook waarom veel Koreaanse gerechten het woord yak (medicijn) bevatten.

Stoofpotje

In haar kookboek Kimchi, gezond koken met gefermenteerde groenten, vertelt Ae Jin Huys over de basics van kimchi en de Koreaanse keuken. Daarnaast staan er natuurlijk allerlei lekkere en gezonde recepten in. Voor de komende wintermaanden staat er bijvoorbeeld een heerlijk winters gerecht in het boek: een kimchistoofpotje. Ook voor vegans is er een variant op dit stoofpotje, en er is een stoofpotje met tofu.

kimchi - gezonde recepten - famme.nl
Lannoo uitgeverij Lannoo uitgeverij

Ook maken lezers kennis met de Koreaanse foodfilosofie.  Wist je bijvoorbeeld dat er in de Koraanse keuken een woord is voor de sensatie die je beleeft aan eten, in je maag en darmen? Dat noemen ze Siwonhanmat.

Kimchi maken

In deze video zie je hoe je kimchi zelf kan maken.

Kimchi

Kimchi is een traditioneel gerecht uit de populaire Koreaanse keuken. Het woord kimchi verwijst naar de eeuwenoude bereidingswijze om groenten te fermenteren. Er is een overvloed aan variëteiten van kimchi. De regio, het klimaat en het seizoen dragen allemaal bij aan de variëteit. En elke familie heeft zijn eigen recept.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Ontdek het heilzame effect van kimchi op je gezondheid
Sluiten