Inga Stoit
Inga Stoit Mind 21 dec 2018

Je kind bang voor vuurwerk? Zo ga je er mee om!

Vuurwerk is mooi en magisch maar niet iedereen is er net zo fan van. Los van het feit dat milieu-liefhebbers er niet om staan te springen, zijn er ook kinderen die het maar eng vinden. Wat op zich niet gek is, want die knallen kunnen angstaanjagend hard zijn.

Zo bereid je je kind voor op oudejaarsavond en maak je hem of haar minder angstig voor het vuurwerk:

Licht je kind van te voren in

Begin met vroegtijdig inlichten. Dus niet pas op de dag zelf zeggen ‘vanavond gaat het behoorlijk hard knallen’. Doe dit liever alvast een paar dagen voor Oudejaarsavond. Als je hier op het allerlaatste moment mee komt bestaat er een kans dat de paniek toeslaat. Als je er voor kiest om het een aantal dagen eerder aan te geven, ben je dit voor.

Omschrijf de avond

Je hebt je kind nu ingelicht, maar je kunt hem of haar ook vertellen wat hem te wachten staat. Vertel in geuren en kleuren over hoe de avond ongeveer zal verlopen. Stel je kind gerust als dit nodig is. Jullie hoeven namelijk niet buiten naar het vuurwerk te kijken, dit kan ook binnen – en dat maakt het echt niet minder mooi.

Zo zorg je ervoor dat kinderen genoeg slaap krijgen tijdens de feestdagen

Strategisch denken

Je kunt er voor kiezen om je kind oordopjes of een koptelefoon op te doen, dit dempt het geluid namelijk flink. Een andere optie is je kind een sterretje geven. Steek samen een sterretje aan en laat zien dat vuurwerk niet eng hoeft te zijn. Het gaat om het stukje veiligheid wat je hem of haar geeft.

Leer ze over vuurwerk

Zoek op YouTube naar ‘vuurwerk’ en kijk hier samen met de kids naar. Laat ze zien hoe het aangestoken wordt en hoe je het beste met vuurwerk om kunt gaan. Je kunt er ook voor kiezen om op een display vuurwerk af te spelen. Zo wennen de kinderen onbewust vast een beetje aan het idee.

Zorg voor voldoende rust

Als kinderen tot laat op zijn, zijn ze eerder geneigd om angstig te raken door de vermoeidheid. Zorg er om die reden voor (voor zover dit kan) dat de kinderen de avond rustig tegemoet gaan. Laat ze desnoods van te voren slapen.

Oefening baart kunst

Verwacht niet dat de angst van je kind gelijk afgenomen is, dat kan natuurlijk, maar soms is dit te mooi om waar te zijn. Oefening baart kunst! Dus houd vooral goede hoop. Mocht dit aankomende Oudejaarsavond nog niet geheel volgens plan verlopen, is dit misschien volgend jaar wel het geval. Misschien is de angst dan wel vanzelf afgenomen.

Is jouw kind bang voor vuurwerk? Wat doe jij dan op Oudejaarsavond om het hem of haar makkelijker te maken? Deel het met ons op het Mamaforum!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Je kind bang voor vuurwerk? Zo ga je er mee om!
Sluiten