Moet jouw kind zijn bord leegeten? ‘Ik ben al blij als hij een hap eet van het avondeten’

Opvoeden Wilma Groothuis 20 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Kinderen en eten zijn soms een lastige combinatie en ouders denken verschillend over dit onderwerp. Op de vraag of jouw kind zijn bord moet leegeten, die wij stelden op onze Facebookpagina, kwamen veel reacties. Waar herken jij je in?

Elke ouder hanteert andere regels in zijn huis, dat is logisch. Uiteindelijk weet je vaak niet waar je precies goed aan doet, zoals wel vaker het geval is met de (op)voeding van kinderen.

Elke dag bord leegeten

Op de vraag of jouw kind elke dag zijn bord moet leegeten, kwamen verschillende reacties. Toch is de meerderheid het erover eens dat kinderen niet per se hun bord leeg hoeven eten. Zo vertelt Lena: “Nee, wij eten zelf ook niet altijd ons bord leeg. Als je genoeg hebt gegeten is het goed. En als er een toetje is, krijg je die ook gewoon als je bord niet leeg is. Eten moet je niet (af) dwingen.”

Ook Petra is het hiermee eens. “Nee, wij eten zelf ook geen eten meer als we vol zitten. En ik discussieer met niemand hierover.” En Wendy vertelt: “Dat kan ik wel willen, maar onze zoon doet dat toch niet. Ik heb liever gezelligheid aan tafel: ik zet een bordje met eten neer, hij proeft en eet op wat hij wil. Is hij klaar, dan is dat goed. Later nog een toetje en anders niks meer…”

Andere regels

Meerdere ouders geven aan dat ze niet vinden dat hun kind hun bord moet leegeten, maar dat er wel andere regels gelden. “Vol is vol, maar wel met de kanttekening dat ze overal iets van moeten proeven”, zegt Anita. En Rowena vindt het belangrijk dat het gezellig is aan tafel: “Wij bepalen wat ze eet, maar zij bepaalt hoeveel. Bij ons is de regel: eet je niet, prima, maar je krijgt geen vervanging, zolang het maar leuk is aan tafel!”

Anderen vinden het wel belangrijk dat het bord leeggegeten wordt, maar daar zorgen ze dan ook wel voor. “Als ouders zijnde weet je wel wat je kind graag lust en wat minder graag. Aan de hand daarvan laat ik ze zelf bepalen hoeveel ze van iets willen eten, maar wat er op geschept wordt, moet ook opgegeten worden, dus beter twee keer opscheppen dan een bord vol die maar voor de helft leeg gaat”, vertelt Lin.

Blij als hij wat eet

Andere ouders zijn al blij als hun kind überhaupt wat eet. “Ik ben al blij als hij een hap eet van het avondeten, het hele bord leeg eten is echt een brug te ver”, vertelt Tessa. Sam herkent dit: “Nee, vol is vol. En bij m’n zoontje kan ik het nog zo graag willen, maar als hij z’n kop erop heeft en niet wil eten, dan eet hij ook gewoon niet, wat ik ook probeer.”

Er zijn meerdere ouders die al precies weten hoe ze hiermee om moeten gaan, dat doen ze allemaal op hun eigen manier. “Nee, doe ik zelf soms ook niet. Maar ik zeg wel dat ze hun groente moeten eten. En ja, ze krijgen dan nog wel een toetje, maar verder niks meer op de avond. Dus als ze dan nog trek hebben, is dat jammer. Morgenochtend ben je weer de eerste”, aldus Hilly. Yvonne vindt het dan weer belangrijk dat ze wel iets nieuws proberen. “Vol is vol. Wel moeten ze altijd iets nieuws proberen. En twee dingen mochten op de zwarte lijst, dan aten ze een leftover van de dag ervoor of iets anders. Maar de tijd van drama bij het eten ligt gelukkig heel ver achter ons.”

6 makkelijke tips om je kind te helpen aan een gezonde relatie met eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme