Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kinderen 26 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoe je kind complimenteren een negatief effect kan hebben

We kennen het allemaal: het liefst zou je je kind de hele dag platgooien met het ‘feit’ dat ‘ie zo slim/knap/getalenteerd is. Want nou ja, dat ís toch ook zo? Bovendien kan het heel goed zijn voor het zelfvertrouwen van jouw schatje. Toch kan je kind complimenteren ook een negatief effect hebben, schrijft docent Tim Elmore op Psychology Today.

Negatief effect complimenteren

Zo blijkt bijvoorbeeld dat studenten die vroeger vaak te horen hebben gekregen dat ze slim zijn, nu het idee hebben dat ze minder hard hoeven te werken voor een goed resultaat.

Studenten die vaak mooi of knap zijn genoemd, vragen zich af waarom ze niet vaker mee uit worden gevraagd en als studenten vaak complimenten kregen over wat ze hadden gedaan, kunnen ze nu minder goed met kritiek omgaan.

7 complimenten die we onze kinderen eigenlijk niet meer moeten geven

Je kind complimenteren: zeg het anders

Elmore zegt dus dat het weliswaar goed is als kinderen veel zelfvertrouwen hebben, maar dat het ook kan betekenen dat ze op een bepaalde manier ‘verwend’ worden, en daardoor onrealistische verwachtingen hebben van mensen die niet hun ouders zijn.

Om dat te voorkomen, kun je proberen om je kind niet te complimenteren over zijn persoonlijkheid of resultaten, maar over zijn houding. Heeft ‘ie een ‘prima’ voor zijn spreekbeurt, zeg dan bijvoorbeeld niet dat hij slim is, maar dat je het super vindt hoe hard hij eraan heeft gewerkt. Eventueel kun je daar nog aan toevoegen dat zulke kwaliteiten hem ver kunnen brengen.

Zeg niet: ‘Wat ben je toch slim!’, maar complimenteer je kind op deze manier

Benadruk goede eigenschappen

Daarnaast is het belangrijk om te focussen op innerlijk in plaats van uiterlijk. Natuurlijk vind jij je kind de mooiste ter wereld (dat schattige snoetje!), en het is ook zeker belangrijk om hem of haar duidelijk te maken dat iedereen mooi is zoals ‘ie is, vooral als andere mensen het tegenovergestelde zeggen.

Must read: Een positief lichaamsbeeld opbouwen: 8 tips om te zorgen dat je kind van zijn lichaam houdt

Uit jezelf kun je echter beter complimenten geven over bijvoorbeeld goede eigenschappen, zoals empathie en doorzettingsvermogen – die zijn immers belangrijker dan uiterlijk. Benoem in ieder geval dingen waar kinderen zelf aan kunnen werken, zodat ze de motivatie behouden om te blijven groeien.

Uiteindelijk is je kind complimenteren niet zo heel veel anders dan de meeste dingen: doe het met mate, en op de goede manier. Alleen dan heeft je kind iets aan dat extra zelfvertrouwen.

De kracht van complimenten geven aan je kinderen + 6 tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme