Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 16 mrt 2018

Dit is wat je precies moet doen wanneer je kind dreigt te stikken

De ultieme nachtmerrie: dat je kind zich ergens in verslikt, dreigt te stikken en het je met geen mogelijkheid lukt om datgene waar je kind in stikt los te krijgen. Daarom is het goed om precies te weten wat je kan doen mocht zo’n situatie zich ooit voordoen. 

Raak niet in paniek

Je probeert dit natuurlijk koste wat kost te voorkomen, maar je kind 24/7 in de gaten houden, bestaat gewoon niet. Je draait je één keer om en je oogappeltje heeft iets ondefinieerbaars in z’n mond gestopt. Les nummer één: blijf rustig en raak niet in paniek. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar door te weten wat je moet doen, kan je een paniekreactie voorkomen.

Sarah Hunstead, verpleegkundige en bedenker van CPR Kids, verdeelt stikken onder in drie stadia.

Krachtige hoest

‘Ten eerste moet je hem goed bestuderen. Heeft hij een sterke, krachtige hoest? Dat betekent dat hij nog lucht krijgt. Moedig hem aan om door te gaan met hoesten.’ Als je de oorzaak van het stikken ziet en je erbij kan, kun je het verwijderen. ‘Maar ga niet met je vinger rondvegen. Dan loop je het risico dat je het alleen maar verder weg duwt.’

Maar wat als je kind niet voldoende lucht krijgt?

Luchtweg geblokkeerd

‘Als een kind hoest zonder effect of stil is, betekent het dat de luchtweg volledig geblokkeerd is en er te weinig lucht in- en uit gaat.’ Dan kun je twee acties ondernemen: op de rug kloppen of op de borst stoten.  Als je op de rug klopt, klop je tot vijf keer stevig tussen de schouderbladen. Als dat niet werkt, ga je over op de borst.

Reanimatie

Draai het kind om en sla je armen vanachter om zijn borst. Dan stoot je kort en stevig tegen het midden van de borst. Let op dat je op de borst stoot en niet op de buik. Doe ook dat weer vijf keer. Helpt dat ook niet? Ga dan weer over op het kloppen tussen de schouderbladen. Als dat na vijf keer geen effect heeft, kun je weer overgang op de stoten op de borst. Als het kind bewusteloos raakt, is het tijd voor reanimatie.

‘Het gaat erom dat het bloed gaat circuleren en je zo tijd rekt tot dat de hulpdiensten zijn gearriveerd’, licht Sarah toe.’

Vanaf welk moment bel je dan een ambulance? Sarah houdt vijf keer op de rug kloppen aan. ‘Als het dan nog niet losgekomen is, zou ik zeker de hulpdiensten bellen.’ En vergeet vooral niet om in de tussentijd om hulp te roepen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mama Mia

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is wat je precies moet doen wanneer je kind dreigt te stikken
Sluiten