Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kids 6 juli 2018

Heeft je kind een laag zelfbeeld? Het ligt niet aan jou, pleit Megan Jayne Crabbe (@bodyposipanda)

“Ooit wil ik wel kinderen, maar de komende tijd nog niet”, zegt Megan Jayne Crabbe. “Eerlijk? Het idee om een kind te krijgen in de wereld zoals die nu is, vind ik angstaanjagend.” Megan heeft ruim een miljoen volgers op Instagram, die ze inspireert met motiverende body positivity-quotes en foto’s van haar niet-perfecte (en daarom juist perfecte) lichaam.

In haar boek ‘Body Positive Power’, dat vorige week verscheen, praat ze open over haar eigen struggles met haar lichaamsbeeld en eetstoornis, en hoe het toch komt dat onze maatschappij zich zo focust op de schoonheid van vooral vrouwen. Spoiler: de perfecte plaatjes in de media hebben daar best wel wat invloed op. Tegen Famme deed Megan een boekje open over kinderen krijgen.

“Dus ja, ik vind het eng”, geeft ze toe. “Vooral als ik een meisje zou krijgen. Op jonge leeftijd worden we al zo erg blootgesteld aan alle schoonheidsidealen en de dieetindustrie – zelf begon ik op mijn tiende zelfs al met diëten. En toen bestonden social media nog niet eens. Daar ben ik zo blij mee.”

LEES OOK: Onderzoek: zoveel impact heeft jouw gedrag op je dochters zelfbeeld

Als je kind een laag zelfbeeld heeft

“Bovendien kun je het nooit goed doen als ouder”, vervolgt Megan. “Veel ouders geven zichzelf de schuld als hun kind een laag zelfbeeld heeft; hebben ze dan iets verkeerd gedaan in de opvoeding? Maar je kunt niet meer doen dan je best. Zelfs als je een perfecte ouder bent, zal de maatschappij kinderen nog steeds vertellen dat iets aan hun lichaam verkeerd is. Zelfs als je alles goed doet, kunnen je kinderen nog steeds een eetstoornis krijgen.” Kortom: het is niet jouw schuld. Echt niet.

Het kan wel helpen om je kinderen bewust te maken van de situatie: “Vertel je kinderen dat bodyshaming bestaat. Dit is hoe mensen ze kunnen behandelen, hoe mensen andere mensen ook behandelen.” Als je kinderen oud genoeg zijn, kun je er ook uitleg bij geven. Dat het schoonheidsideaal dat wij kennen vaak niet eens bereikbaar is, en vooral dat ze goed zijn zoals ze zijn en méér zijn dan hun uiterlijk. “Wat maakt het ons nou uit wat andere mensen aantrekkelijk vinden?”

Meer zelfvertrouwen

“Daarnaast is het goed om ze veel eigenwaarde aan te leren – doe in ieder geval een poging.” Hoe dikker het schild dat je kinderen hebben, hoe kleiner de kans dat gemene opmerkingen dat zullen breken.  Dat kan bijvoorbeeld door je kind te vertellen dat écht alles mogelijk is, schreven we al eerder. De maatschappij mag hen dan wijsmaken dat een succesvolle carrière in de mode pas mogelijk is als je er goed uitziet, maar dat slaat natuurlijk nergens op.

LEES OOK: Fotoserie helpt moeder aan positief zelfbeeld na 3 baby’s in 1 jaar

Vergelijk je kind ook nooit met anderen – zelfs niet als het positief is (‘Je bent veel slimmer dan die andere kindjes’). Als kinderen daaraan wennen, zullen ze het zelf overnemen. Niet alleen qua innerlijk, maar ook qua uiterlijk.

Tot slot kun je goed luisteren als je kind een laag zelfbeeld heeft. Merk je dat je dochtertje al geïnteresseerd is in diëten en ineens geen koekjes meer naar school wil, dan kun je daar best het gesprek over aangaan. Maar onthoud: als dat geen effect heeft, kun jij daar niets aan doen. Je doet je best, en meer kun je dat niet doen – neem dat maar aan van Megan Jayne Crabbe.

Reageer op artikel:
Heeft je kind een laag zelfbeeld? Het ligt niet aan jou, pleit Megan Jayne Crabbe (@bodyposipanda)
Sluiten