Inga Stoit
Inga Stoit Kids 17 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Denk je dat jouw kind gepest wordt? Dit wordt jouw actieplan

Jouw kind komt thuis uit school en gedraagt zich anders. Hij of zij is niet langer vrolijk en trekt zich het liefst terug wanneer dit kan. Je maakt je zorgen en denkt vrijwel direct aan pesterijen. Maar wat ga jij doen? Hoe pak je dit aan?

Er zijn een aantal stappen die jij kunt doorlopen om zeker te zijn van een juiste aanpak. Wanneer je kind gepest wordt, wil je de situatie maar al te graag begrijpen en met name verhelpen.

Luister

Het is begrijpelijk dat je gelijk in de startblokken wil springen om de pester op zijn of haar plek te zetten. Doe dit echter niet, stap 1 is in gesprek gaan met jouw kind. Laat hem of haar het verhaal vertellen en wees er voor je kind. Stel voorzichtig vragen om op deze wijze beter inzicht te krijgen. Pesterijen kunnen een gevoel van onveiligheid met zich meebrengen. Bij jou is hij of zij veilig, laat dit merken. Nu je het verhaal kent, kun je gaan nadenken over het bellen met docenten of ouders. Maar daarvoor kun je wellicht beter eerst het volgende doen:

Houd het bij

Oftewel: documenteer. Leraren hebben een klas vol kinderen om op te letten. Zij zien en weten helaas lang niet alles. Help hen een handje door situaties van jouw kind te documenteren (dus het te noteren voor jezelf). Je kunt dit later namelijk altijd terugkoppelen. Op deze manier weet jij precies hoe of wat en wanneer. Misschien wordt jouw kleine buitengesloten of zelfs fysiek getreiterd. De blauwe plekken liegen er niet om.

Communiceer

Leg het probleem voor bij de docent. Bespreek wat hij of zij kan doen om de situatie anders te krijgen. Zorg dat er een plan op tafel komt, want deze pesterijen hebben lang genoeg geduurd. Ga hierna in gesprek met jouw kind en bekijk zodanig of de situatie er beter op geworden is. Zo nee, moeten er opnieuw stappen ondernomen worden. Deze serieuze situatie verdient namelijk alle aandacht van de wereld.

Vertrouwenspersoon

Het is fijn om naast jou een ander vertrouwenspersoon te hebben. Stel hier iemand voor aan, zoals een interne begeleider. Wanneer er iets misgaat op school kan jouw kind altijd bij hem of haar aankloppen. Zorg dat dit duidelijk is zodat jij je niet continue zorgen hoeft te maken. Onderhoud het contact met deze vertrouwenspersoon zodat jullie op de hoogte zijn van eventuele veranderingen.

Forceer geen ontmoeting

Het tegenover elkaar plaatsen van de gepeste en de pester kan averechts werken. Dit kan zelfs het geval zijn wanneer er toezicht aanwezig is. De gepeste kan zich bang voelen en zelfs nog banger voelen na het gesprek, en de pester kan zich ongemakkelijk en boos voelen. Dit kan uiteraard na het gesprek weer voor vervelende situaties zorgen. Het is verstandig vooraf goed te bepalen of dit handig is, of juist onverstandig.

Vraag om hulp

Gepest worden is niet niks. Jouw kind kan zich hier behoorlijk ellendig en zelfs depressief door voelen. Jij zal alles doen wat in jouw macht ligt om hem of haar weer aan het lachen te krijgen, maar soms zijn er meerdere krachten voor nodig. Jij bent moeder en dat is jouw specialisme, maar dat maakt je nog geen psycholoog. Wanneer het verdriet echt te groot is, is het aan te raden hulp van buitenaf in te schakelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Denk je dat jouw kind gepest wordt? Dit wordt jouw actieplan
Sluiten