Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kids 18 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Wordt je kind gepest? Zo ga je ermee om

Het is misschien een cliché, maar het is wel waar: je wilt gewoon dat je kind gelukkig is. Dus als er iets is wat je níet voor hem of haar wilt, is het wel dat basisschooldagen worden verpest door andere kinderen die zich vijandig opstellen of zelfs pesten. 

De kans is dan ook groot dat jij zelf heel verdrietig wordt als je ziet dat je kind gepest wordt op school of op andere plekken waar leeftijdsgenootjes zijn. Toch is belangrijk om zo rationeel mogelijk te reageren. Bel dus niet meteen woedend de school of het kinderdagverblijf op, maar laat het eerst bezinken en neem de tijd om je kind te troosten en bemoedigend toe te spreken.

Ook daarna moet je er even tijd voor nemen om de beste oplossing te bedenken: ja, er zijn meer manieren om het pesten te stoppen dan het zelf allemaal regelen. Als jij meteen naar de ouders van het andere jongetje of meisje toestapt, is de kans niet alleen groot dat je zelf in een ruzie belandt (zo kind, zo ouder), maar geef je je kind ook niet het vertrouwen dat hij of zij het best zelf kan.

Dus hoewel je je er zeker zelf mee moet bemoeien als het te lang duurt, zijn er ook andere dingen die je beter eerst kunt doen. Deze, bijvoorbeeld.

Praat met je kinderen (en zorg dat ze dat blijven doen)

Het kan natuurlijk zijn dat je zelf ontdekte dat je kind weleens wordt gepest, bijvoorbeeld omdat hij of zij de laatste tijd regelmatig verdrietig thuiskomt. Maar kwam je kind naar je toe om het te vertellen, dan is het belangrijk om dat te belonen en meerdere keren te herhalen dat het heel goed is om er open over te zijn. Soms schamen kinderen zich ervoor dat ze worden gepest, maar dat is natuurlijk nergens voor nodig.

Bovendien is het belangrijk dat je kinderen erover blijven praten: tegen jou, maar ook tegen andere mensen die het misschien moeten weten. Zo kun jij de situatie goed inschatten, kroppen zij in ieder geval niets op en voelen ze zich minder alleen. Zelfs als je praktisch machteloos bent, helpt het in ieder geval al heel erg als je gewoon luistert.

LEES OOK: Zó leer je je kinderen de juiste vrienden uit te kiezen

Zoek samen naar een oplossing

Belangrijk is om altijd ook het belang van de kinderen in gedachten te houden. Als zij niet willen dat je naar de school toe stapt, is het beter om dat dan ook niet meteen te doen. Vraag in plaats daarvan hoe je hen te hulp kunt zijn. Leer ze bijvoorbeeld hoe ze beter grenzen kunnen stellen en kunnen reageren op de pesters.

Werk aan zelfvertrouwen

Op korte termijn moet er natuurlijk iets aan dat pesten worden gedaan, maar op lange termijn zijn er heel andere doelen. Als je zoon of dochter goed voor zichzelf op kan komen, is de kans bijvoorbeeld kleiner dat je kind in de toekomst over zich heen laat lopen. Dus ondanks dat het (laten) pesten op geen enkele manier de schuld is van je kleintje, kan het helpen om aan zelfvertrouwen te werken. Dan kun je denken aan les in zelfbescherming, maar simpelweg het woord ‘ja’ vaker zeggen helpt ook al heel erg.

Benadruk tegelijkertijd wel dat je kind zich nooit beter mag voelen dan andere mensen; uiteindelijk moet je je kroost respectvol opvoeden, en wraak nemen helpt daar op geen enkele manier bij.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wordt je kind gepest? Zo ga je ermee om
Sluiten