Zo geef je je kind een gezonde houding ten opzichte van eten mee
Hoe je kind omgaat met eten ligt wordt voor een groot deel bepaald door de ouders. Als je altijd bang bent om aan te komen, kan het niet anders dan dat gevoel ook afstraalt op je kind.
Gezond zelfbeeld
Om je kind een positief gevoel omtrent eten en een gezond zelfbeeld mee te geven, kun je als ouder verschillende dingen doen. Voedingsdeskundige Mandy Sacher schreef samen met een psycholoog het boek Wholesome Child: A Complete Nutrition Guide and Cookbook. Ze deelt haar 9 strategieën.
1. Benadruk het belang van gezond eten
Wees positief over de gezondheidsvoordelen van goed eten. Bijvoorbeeld dat van je huid vis je huid gaat stralen en worteltjes goed zijn voor de ogen. Bij oudere kinderen kun je daar nog meer over in detail treden. Praat in ieder geval nooit negatief over eten in de vorm van veel- of weinig calorieën.
2. Sluit niet één kind buiten
Als één kind een bepaald probleem met eten heeft, geef dan niet een andere behandeling omdat het bepaald eten niet lust of slechte keuzes maakt. Bewaar niet de ongezonde snacks in een geheim kastje waar het ene kind wil bij kan en de ander niet.
3. Geef strategisch complimenten
Bejubel een kind dat een gezonde keus maakt, maar maak een kind niet ten schande als het voor een ongezondere optie gaat.
4. Vier de verschillen
Moedig kinderen aan om de verschillen tussen mensen juist te waarderen en hang niet teveel waarde aan uiterlijke kenmerken. Heb het meer over de kracht van het lichaam en waartoe het allemaal in staat is dan over hoe het eruit ziet.
5. Laat ze naar hun gevoel luisteren
Dwing een kind niet het hele bord leeg te eten als het vol zit. Leer ze aan rustig te eten, zodat ze kunnen stoppen voordat ze overvol zitten. En onthou dat honger soms in werkelijkheid ‘dorst’ betekent.
6. Geef het goede voorbeeld
Praat niet negatief over je eigen lijf om erkenning te krijgen. Leg je niet toe op modische diëten en sla geen maaltijden over. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van ouders die hypergefocust zijn op hun gewicht en altijd lijnen, een groter risico lopen om in de toekomst een eetstoornis te ontwikkelen.
7. Elimineer verwachtingen over het lichaam van een kind
Wees realistisch over het lichaamstype van je kind. De een is nou eenmaal grover gebouwd dan de ander. Ieder lichaam is anders – sommige kinderen blijven altijd dun, hoeveel ze ook eten. Wees voorzichtig met het projecteren van je eigen verwachtingen op je kinderen.
8. Ontmoedig emotioneel eten
Zet eten nooit in als middel tegen verveling of als troost. Leer ze andere, meer productieve manieren aan om om te gaan met tegenslag.
9. Wees niet bang om hulp te vragen
Als je je oprecht zorgen maakt om het eetgedrag van je kind, kun je een kinderpsycholoog in de hand nemen. Er zijn psychologen die veel samenwerken met voedingsdeskundigen om de hulp aan te reiken die jij en je kind nodig hebben