Sterre Touw
Sterre Touw Algemeen 16 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

5 leuke manieren om je kind te motiveren aan zijn huiswerk te gaan

‘Mahaaaam, huiswerk is zo saaaaai’. Net zoals naar bed gaan en groenten eten, is ook huiswerk iets waar veel kinderen niet bepaald enthousiast van worden. Hoewel ze liever de hele dag achter de iPad zitten, kan je er als ouder voor zorgen dat het huiswerk maken nét iets leuker wordt.

We weten allemaal hoe lastig het is om je kind te motiveren iets te doen waar ze niet zoveel zin in hebben. Om je hiermee helpen hebben we zeven creatieve oplossingen bedacht om hen enthousiast te maken om aan hun huiswerk te gaan.

LEES OOK: Meester Mark: 15x de grappigste antwoorden van kinderen op school

1 Maak het bureau lekker kleurrijk

Elke vrouw met een kantoorbaan kan zich erin herkennen; een kleurrijke, inspirerende werkomgeving stimuleert je creativiteit en productiviteit. En hetzelfde geldt natuurlijk voor je kind. Of ze nu hun eigen bureau op hun kamer hebben of een bureautje in de woonkamer hebben, versier het met dingen die het een leuke plek maken. Denk bijvoorbeeld aan kleurpotloden, een leuke gum of leuke schriftjes.

2 Beloon je kind

Je kind belonen voor het maken van zijn huiswerk klinkt misschien een beetje gek, maar het is wel effectief. Sommige ouders kiezen ervoor om hun kinderen te belonen met hun lievelingseten of speelgoed. Maar de beloning kan ook een half uur extra tv kijken of een spelletje doen zijn. Zolang het je kind maar motiveert om netjes zijn huiswerk te gaan maken.

3 Zorg voor een ritme

De meeste kinderen werken beter wanneer ze een ritme hebben. Denk dus samen met je kind na over de tijd dat ze thuis aan het huiswerk wordt gezeten en hoe veel tijd eraan besteed wordt. Laat je kind het zelf beslissen, zodat het een zelf gemaakte regel is.

4 Moedig het gebruik van hun iPad aan

Huh hun iPad? Daar zitten ze al veel te veel op toch. Toch zijn de dingen multifunctioneel. Tegenwoordig wordt er op school veel gedaan met iPads en computers. Zoek samen met je kind uit op welke manieren ze hun eigen iPad kunnen gebruiken om hun huiswerk te maken. Dit vinden ze namelijk vele malen leuker dan de eindeloze sommetjes te moeten uitrekenen in een schrift. Er zijn steeds meer apps die je kind helpen om hun spelling of rekenvaardigheid te verbeteren.4

LEES OOK: Zo slim! Lerares gebruikt LEGO om haar leerlingen te leren rekenen

5  Maak het huiswerk hun eigen verantwoordelijkheid

Huiswerk is een goede manier om je kind te leren wat verantwoordelijkheid is. Als je kind zijn huiswerk niet (optijd) maakt, heeft dit alleen maar slechte gevolgen voor hem zelf. Zorg er dus voor dat ze dit gaan begrijpen en de voordelen gaan inzien van het af hebben van hun huiswerk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 leuke manieren om je kind te motiveren aan zijn huiswerk te gaan
Sluiten