Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 23 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo zag een dag uit het leven van een kind in de jaren ’90 eruit

Hadden we maar een tijdmachine. Hoe leuk zou het zijn om voor even weer een kind te zijn? Kun jij je nog precies herinneren hoe de dagen er toen uitzagen?

Wakker worden gemaakt door je moeder, klaar voor een dag volop pakkertje spelen op het speelplein, je Pokémon kaarten of Diddl-blaadjes ruilen. Wie weet mag je vanavond zelfs nog wel wat langer buitenspelen.

07:00: Tijd om wakker te worden

Tijd om de dag te starten. Je wordt wakker in je fluo-groene slaapkamer onder je kleurrijke deken. Wanneer je naar beneden loopt zie je je moeder al in de keuken, die druk bezig is je ontbijt klaar te maken (zoals elke ochtend). Vandaag is het een broodje hagelslag met een glas yogi. Na je ontbijt luister je nog even muziek op de walkman. Je vader heeft gisteren een cd gebrand en doordat alle nummers op de cd zijn geschreven, kun je makkelijk je favo opzetten.

jaren 90

07:30: Aankleden

Tijd om je aan te kleden. Vandaag draag je je nieuwe wijde-pijpen-broek met een zwart shirtje en als accessoires draag je je tattoo-choker ketting en je lieveheersbeestjesring. Over de schoenen twijfel je nog even, ga je voor de indianenlaarsjes of je mags.

jaren 90-nostalgie

08:15: Naar school

Om 08:15 is het tijd om naar school te gaan. Je moet samen met je broer (of zus) naar school lopen, alleen mag je nog niet. Je hippe broodtrommel moet je niet vergeten, je stopt hem gauw nog in je Oilily tas. Eigenlijk wil je graag een Kipling tas, net als een paar klasgenoten, daar zit namelijk zo’n leuk klein aapje aan. De dag op school begint met een kringgesprek, waar je allemaal even kort verteld wat je het weekend hebt gedaan. Na het kringgesprek is het tijd om je handschrift te gaan oefenen. Je doet fanatiek mee, want als je het heel netjes doet mag je met de rode pen.

10:00: Kleine pauze

Yes! Het is alweer tijd voor de kleine pauze. Tijd om je Samson en Gert koekjes uit je tas te halen en je Taxi pakje eens lekker op te drinken.

10:25: Nog even naar buiten

Samen met je klasgenoten ga je ook nog even naar buiten zodra jullie je eten op hebben. Wat zullen jullie vandaag gaan spelen? Anne Maria Koekkoek, jongens en meisjes pakkertje. knikkeren of toch even lekker alleen zwieren met de Skipper (waarna je dagenlang blauwe plekken op je enkel hebt)? Om 10:30 klinkt alweer de bel, jeetje, weer tijd om naar binnen te gaan.

jaren 90-nostalgie

11:00: SchoolTV Weekjournaal kijken

Het is elke vrijdag op school weer uitkijken naar 11:00. Dan is het namelijk tijd om met de hele klas naar het SchoolTV Weekjournaal te kijken. Je hoort de tv-kast al van ver aan komen rollen, wat een kast is dat toch. Wat voor spannends zal er nu weer zijn gebeurd? Na deze aflevering kijken jullie ook nog even Moffel en Piertje. Om 12.00 uur klinkt de schoolbel voor de lunchpauze.

12:00-13:00: De grote pauze

Het is alweer tijd voor de grote pauze. Vandaag is het tijd om naar je opa en oma te gaan, zij wonen heel vlakbij school. Op het menu staat vandaag brood met knakworstjes. Van je oma krijg je altijd een koetjesreep mee wanneer het weer tijd is om naar school te gaan. Genieten!

13:00-15:00: Een stukje schrijven

De school begint weer om 13:00. Vandaag is het tijd om met de hele klas een stukje voor de Schoolkrant. Je vindt opstelletjes schrijven ook altijd leuk, dus dit doe je graag! In je mooiste handschrift schrijf je een stukje en levert het trots in. Daarna is het tijd voor drama les. Je trekt je gymschoenen aan en hebt er zin in.

jaren 90-nostalgie

15:15: Vrij

Na schooltijd is het eigenlijk het leukste. Het is mooi weer dus iedereen gaat nog even naar buiten. In de ene hoek staat een clubje Pokémonkaarten te ruilen, in de andere hoek pakken alle meiden hun Diddl-boek er bij, het klimrok hangt ook vol en er zijn nog wat mensen samen aan het elastieken en ezelen. Je besluit om eerst even met je Tamagotchi te gaan spelen. Om half 15:30 staat mama bij het schoolplein. Je vraagt of je nog even bij je vriendinnetje mag spelen, het mag, maar je moeder haalt je wel om stipt 17:00 op.

16:00-17:00: Spelen

Samen met je vriendinnetje ga je parfum maken van blaadjes die je buiten kunt vinden. Als jullie daar – al best gauw – op zijn uitgekeken gaan jullie met de barbies spelen. Als je bij je vriendinnetje speelt zij altijd met de mooiste barbies, jij moet het doen met de afdankertjes. Ach niet erg, als ze bij jou komt is het weer andersom.

18:00: Etenstijd

Je moeder heeft je weer opgehaald bij je vriendinnetje. Eenmaal thuis begint ze direct aan het eten: het wordt een AVG’tje. Ze roept nogal hard wanneer het eten klaar is, de hele buurt kan het horen. Eenmaal je AVG’tje achter de kiezen heb je weer genoeg energie om nog even te gaan spelen.

19:00: Weer naar binnen

Om 19:00 moet je weer naar binnen, het begint al donker te worden. Je mag nog even in bad voordat je gaat slapen en om 21:00 is het bedtijd. Lekker bijkomen van deze dag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme