Maaike Helmer
Maaike Helmer Kids 7 september 2015

Kind kwijt! Hier is wat je dan moet doen

Het is een nachtmerrie. Je loopt samen ergens… en ineens ben je je kind kwijt. Het is handig als jullie weten wat jullie kunnen doen om elkaar zo snel mogelijk terug te vinden.

1. Let him stay put

Maar al te vaak gaan beide partijen elkaar zoeken (het zogeheten ‘in rondjes lopen’). Zeg je kind dat hij op de plek moet blijven staan waar hij op dat moment is. Tenzij jullie een afspreekpunt hebben, weet hij die nog, dan moet hij dáár naartoe.

2. Laat hem zoeken naar een medewerker of moeder

Laat hem uitkijken naar een medewerker van de plaats waar je bent (bijvoorbeeld een supermarktmedewerker). Ook een heel goed idee: laat hem een andere moeder met kinderen aanspreken. Het blijkt dat andere moeders zich het meest geroepen voelen én het best in staat zijn een ‘verloren kind’ weer bij mama terug te krijgen.

3. Laat hem je voornaam roepen

‘Mama’ of ‘papa’ is generiek. Maar ‘Femke!’ of ‘Annemiek’, daar lopen er veel minder van rond. Roept een kind je voornaam, dan weet je meteen dat dat jouw kind moet zijn.

4. Koop een armbandje

Ga je naar een grote, publieke plek (bijvoorbeeld De Efteling)? Neem dan voorzorgsmaatregelen en doe je kind een armbandje met zijn naam en telefoonnummer om. Die kun je tegenwoordig soms zelfs bij Kruidvat krijgen in kleine pakketjes. Superhandig. Zorg dat je ze altijd in huis hebt, just in case. Of scoor zo’n oldschool S.O.S. armbandje of -ketting.

5. Laat je kind wat dingen uit zijn hoofd leren

Je kind kent hele afleveringen van Spongebob Squarepants uit zijn hoofd, dus een adres, naam en telefoonnummer moet ook lukken. Zorg dat je kind deze op elk gewenst moment kan opdreunen. Oefen ook met hem een ‘ik ben mama kwijt’ gesprekje. Grote kans dat je kind op zo’n moment in paniek is, als hij kan terugvallen op iets wat jullie hebben geoefend, voelt hij zich zekerder.

6. Zorg voor ‘een fluitje’

Een eigen, persoonlijk fluitsignaal dat jullie allebei herkennen is handig en draagt over grotere afstanden dan gewoon het roepen van zijn naam. Zorg er dus voor dat jullie een fluitsignaal hebben dat gebruikt wordt als jullie elkaar kwijt zijn. Blijf dit signaal gebruiken, tot jullie elkaar gevonden hebben.

7. Laat hem luisteren naar zijn hart

Voelt iets niet goed? Leer hem luisteren naar zijn gevoel. Wil iemand hem meenemen, denkt hij dat het niet pluis is? Laat hem ‘BRAND!!!’ roepen. Mensen reageren daar namelijk veel sneller op dan op ‘HELP!!!’.

Heb jij nog meer tips? Praat erover mee op Facebook!

Hier moet je toch niet aan denken… zou jou kind deze man vertrouwen? >

Reageer op artikel:
Kind kwijt! Hier is wat je dan moet doen
Sluiten