Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 19 jul 2017

Dít wil je weten als je kind een lastige eter is

Ben je mooi klaar mee: je peuter wil alleen nog maar pasta met tomatensaus en crackers met Nutella eten. Al het andere wat je je kind probeert te voeren eindigt in een oorlog waarbij de spaghetti van het plafond druipt.

Food jag

In het Engels noemen ze het gedrag waarbij een kind er opeens een heel specifiek eetregime op nahoudt een ‘food jag’. In ouderwets Nederlands kun je het echter ook gewoon ‘de hel’ noemen. Het goede nieuws is: ook dit gaat voorbij. Tot die tijd zijn er een paar dingen om in gedachte te houden terwijl je moet dealen met zo’n kieskeurige eter.

Waarom gebeurt dit?

Kinderen worden kieskeurig om oneindig veel redenen, maar het is belangrijk dat je beseft dat dit onderdeel is van hun ontwikkeling. Vooral peuters kunnen opeens argwaan kweken rondom nieuwe dingen – vooral eten. Dat zegt kinderarts Natalie Muth, die tevens het boek The Picky Eater Project: 6 Weeks to Happier, Healthier Family Mealtimes schreef. Nog een andere reden waarom je oogappeltje zo’n strijd maakt van het avondeten? Ze onderzoekt haar onafhankelijkheid (en het woord ‘nee’ is haar nieuwe lievelings).

Het is dus niet jouw fout

Ook al is iedere hap nu een drama, je kan er zeker van zijn dit weer voorbij gaat. Hoe jij reageert op de kieskeurigheid van je peuter speelt echter een belangrijke rol in hoelang deze fase aanhoudt. Ander avondeten koken bijvoorbeeld lijkt misschien een snelle oplossing, maar zorgt alleen maar voor meer gedoe op de lange termijn.

LEES OOK: Onderhandelen met je kind? Waarom dat een heel goed idee is

Wat moet je doen?

‘Als ouders beseffen dat die kieskeurigheid onderdeel is van de ontwikkeling van het kind en daar mee dealen zonder het te accepteren en zonder het kind dwingen bepaald eten te eten, is die kieskeurigheid niet meer dan een fase die je peuter doorstaat. Het beste is om door te gaan met verschillend voedzaam eten voor te schotelen en het goede voorbeeld te geven. Uit recent onderzoek van de Loughbourough universiteit blijkt ook dat zo min mogelijk afleiding aan tafel helpt. Laat speelgoed en beeldschermen dus zoveel mogelijk achterwege.

Gaat mijn kind voor de rest van haar leven groenten haten?

Geef niet meteen op als je kind voor de eerste keer haar neus ophaalt voor broccoli. Herhaaldelijk blootstaan aan bepaald eten kan ervoor zorgen dat je smaakpapillen veranderen. Het duurt ongeveer 15 tot 20 pogingen voordat dit gebeurt. Hey: de kans is groot dat jij als kind ook niet dol was op spruitjes en bloemkool. Prima kans dat die kleine later alsnog een fijnproever wordt.

Niets stelt je geduld zo op de proef als een kind met een driftbui. Deze vader gaat daar geweldig mee om

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pure Wow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dít wil je weten als je kind een lastige eter is
Sluiten