Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kids 17 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Boekenwurm in spé: met deze tips leer je je kind lezen

Haast ieder kind vindt het heerlijk als hun vader of moeder een boekje voorleest, maar… Er komt ook een moment dat ze het verhaal zelf willen lezen. Als ouder kan je dan naast heel erg trots zijn, je kind ook begeleiden met het leren lezen.

Benieuwd hoe je van je kind een boekenwurm maakt? We delen een aantal fijne tips!

Kind leren lezen

Of je kind het nou leuk vindt of niet, vroeg of laat leert het lezen. De een blijkt er een kei in te zijn, dan de ander heeft er wat meer moeite mee. Vanaf ongeveer groep drie op de basisschool leren kinderen voor het eerst lezen. Ze hebben al een flinke woordenschat en kijken er naar uit om eigen verhaaltjes te lezen.

Het is dan ook niet gek als je zoon of dochter op een gegeven moment om hulp vraagt bij het lezen van een verhaaltje of boekje. Je kan als ouder dan even in paniek schieten en niet weten hoe je lezen het beste kan aanleren. Een ding dat wel zeker is is dat jij als ouder je kind goed kan begeleiden bij het lezen. Ook vanuit huis. Benieuwd hoe? We delen het!

Tips

Lees elke dag zo’n kwartiertje met elkaar

Het is in ieder geval goed om iedere dag een momentje te prikken waarin je zo’n vijftien minuten met je kind een boekje leest. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een verhaaltje voor het slapengaan. Neem daarbij ook de tijd voor je kind. Je zult in het begin merken dat het lezen moeizaam gaat en dat je zoon of dochter foutjes maakt. Dat is niet erg, al gaandeweg leren kinderen hun fouten verbeteren. Uiteraard kun je helpen als je kind daarom vraagt.

Lees eerst voor en laat daarna je kind lezen

Een methode die ook vaak op school wordt toegepast is de zogeheten ‘voor – koor zelf’-methode. Daarbij is het de bedoeling dat jij als ouder eerst het verhaaltje voorleest, daarna samen met je kind de tekst leest en vervolgens je zoon of dochter ook een poging doet het boekje te lezen. Je kunt dit zo vaak doen als je kind zelf wil en je zal merken dat je kind steeds sneller dingen oppakt.

Scoor heel veel leesboekjes

Lezen is leuk en dus is het fijn om een flinke stapel aan leesboekjes in huis te slaan. Denk er bijvoorbeeld aan om een stel verhalen te lenen bij de bibliotheek. Op die manier daag je je kind uit om steeds weer een nieuw verhaal te lezen en blijft het een uitdaging.

Maak het leuk

Hoewel veel kinderen lezen leuk vinden, kan het soms ook vermoeiend voor ze zijn om zich weer in te spannen. Het is dan ook goed om het aantrekkelijk te maken. Creëer bijvoorbeeld een leuk leeshoekje en maak het leesmoment een momentje van jullie samen. Je zal zien dat je zoon of dochter het minder als een moetje gaat zien, maar juist als iets wat hij of zij écht leuk vindt.

Combineer het lezen met een luisterboek

Zeker wanneer je kind net begint met lezen, is het leuk om het lezen te combineren met een luisterboek. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie eerst samen het luisterboek afspelen en vervolgens het verhaal echt gaan lezen. Zo haal je een grote drempel bij je kind weg.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Heutink voor thuis

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Boekenwurm in spé: met deze tips leer je je kind lezen
Sluiten