Redactie
Redactie Kids 14 dec 2017

8 x tips hoe je je kind op een leuke manier kunt leren lezen

Sommige kinderen zijn fervente lezers. Zet ze neer in een café, trein of willekeurige ruimte en ze pakken enthousiast hun leesboek om vervolgens uren te lezen. Andere kinderen zijn daarentegen met geen mogelijkheid aan het lezen te krijgen, vaak tot enige teleurstelling van ouders. Terwijl je kind leren lezen ontzettend belangrijk is. Laaf je aan deze tips van kinderboeken auteur Nicola Morgan.

Ouders vinden het om meerdere redenen prettig als ze hun kind leren lezen en ze het ook nog leuk vinden en graag doen. Los van het feit dat het een zeer ontspannende bezigheid is, stimuleert het de fantasie, taalvaardigheid (woordenschat, spelling, etc) en algemene ontwikkeling van kinderen. Daarnaast – daardoor – presteren kinderen die graag lezen beter op school dan kinderen die de tijd liever achter een tablet of televisie doorbrengen.

Hoe word je kind een boekenwurm?

Nicola Morgan, bekend auteur van kinderboeken, geeft tips hoe je kinderen kunt omtoveren tot boekenwurmen. Oké, een boekenwurm zal je kind er misschien niet à la minuut van worden, maar het zou leuk zijn als Nicola’s advies helpt om je kinderen in ieder geval iets enthousiast(er) te maken om af en toe een boek te lezen.

1. Probeer vast te stellen waarom je kind niet van lezen houdt

Voordat je het ‘probleem’ kunt aanpakken, is het eerst handig om te kijken of je erachter kunt komen waarom je kind niet graag leest. Is hij er bang voor omdat ‘ie denkt dat lezen moeilijk is? Heeft ‘ie op z’n kamer gewoon niet de goede boeken staan, waardoor z’n nieuwsgierigheid niet geprikkeld wordt? Is er misschien meer aan de hand, zoals wellicht een probleem waardoor lezen echt niet leuk is? (dyslexie)

2. Zorg dat je het juiste ‘materiaal’ in handen krijgt

Leuke boeken die je kind aanspreken, dus. Ga met je kind naar de bibliotheek of boekwinkel en laat je kind zelf een boek uitkiezen. Een kind een boek cadeau doen is leuk, maar pas als je een goed beeld hebt van welke boeken hem aanspreken. Om daarachter te komen zul je hem echt zelf z’n gang moeten laten gaan en tussen tientallen boeken zelf een keuze laten maken.

3. Die bibliotheek dus – ga daarheen

Wij deden het vroeger immers ook. Maak er een leuk uitje van. Zorg dat er geen haast in het spel is zodat je kind echt alle tijd en rust heeft om de boeken die zij het leukst vindt te zoeken.

4. Zorg dat lezen een leuke, gezellige happening is

Je kunt een kind in haar kamer achterlaten met een boek, maar je kunt er ook een knus, gezellig gebeuren van maken. Kopje thee en koekje erbij, naast elkaar op de bank, allebei met boek in de hand, dat idee.

5. Dwing je kind niet

Het klinkt misschien heel gek, maar kinderen vinden vrijwel per definitie iets niet leuk als ze het gevoel hebben dat ze het ‘moeten’. Heel gek, ja. Kortom: als je kind niet wil lezen, ga er dan vooral geen straf of andere sancties aan verbinden – dat werkt alleen maar averechts.

6. Maar je hoeft het niet-lezen ook niet te belonen

Wil ‘ie niet lezen? Prima, maar er wordt ook even geen SpongeBob gekeken.

7. Mooie tussenoplossing: luisterboeken

Luisterboeken zijn een leuke manier om kinderen enthousiast te maken voor verhalen, bij wijze van ‘instapmodelletje’. Ook heel handig en vermakelijk tijdens ritjes in de auto.

8. Je kind leren lezen is voorlezen, voorlezen, voorlezen!

Een verhaal dat elke avond voor het slapengaan verder gaat of elke avond een apart, kort verhaaltje, waarbij misschien je kind af en toe een zin of alinea probeert te lezen, bevordert hoe dan ook (stilzwijgend) de liefde voor verhalen en lezen.

Tip: Harry Potter-boeken zorgen voor minder vooroordelen bij kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Supernanny

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8 x tips hoe je je kind op een leuke manier kunt leren lezen
Sluiten