Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 19 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Je kind niet zo’n fan van lezen? Met deze tips verandert het binnen no-time!

Lezen is belangrijk voor je kind. Het is goed voor de spraak- en taalontwikkeling van je kind. Niet alleen zal de woordenschat van je kind uitbreiden, maar is het ook goed voor de algehele taalontwikkeling: zo leert hij veel op het gebied van schrijven, zinsopbouw en spelling door te lezen. Ook voor de sociale ontwikkeling is het goed, zo leert je kind inzicht te krijgen in verschillende karakters.

Maar niet elk kind ziet dit in en vindt lezen leuk. Als je je kind zou vragen wat het dan precies is wat lezen niet leuk maakt, zul je geen duidelijk antwoord krijgen. Waarschijnlijk is dat omdat ze niet écht een hekel hebben aan lezen, maar kunnen ze het moeilijk vinden om lezen te associëren met iets dat leuk is. Als ouder kun je een paar dingen doen om lezen leuker te maken voor je kind, zoals dit:

1. Begin vroeg met (voor)lezen

Vanaf 0 jaar kun je al beginnen met voorlezen. Kinderen die vanaf jonge leeftijd al worden ‘blootgesteld’ aan boeken en lezen, zullen lezen eerder leuk vinden. Hoe je er dan voor kunt zorgen dat je kind wordt blootgesteld aan boeken en lezen? Samen een boek lezen kan een manier zijn, je kind kan dan meer geïnteresseerd zijn in lezen en zal het sneller zien als een leuke activiteit. Voorlezen is ook een goede manier, voorlezen moedigt educatieve en sociale waarden bij je kind aan. Voorlezen zal er ook voor zorgen dat je kind meer gaat nadenken over het verhaal en het boek, je zult merken dat je kind het boek met je wil bespreken. Daarnaast kan je kind omringen met boeken ook helpen, koop boeken in plaats van speelgoed of áls speelgoed, je zult snel merken dat je kind enthousiast wordt van boeken. Zo raken ze ook gewend aan boeken in hun natuurlijke omgeving.

2. Maak lezen leuk voor je kind

Eén van de grootste redenen waarom kinderen lezen niet leuk vinden, is omdat het niet leuk voor hen is. Het voelt als een ‘moetje’, kinderen hebben de behoefte om zich bezig te houden en hebben geen zin om zich te focussen op lastige woorden en ingewikkelde zinnen. Om te zorgen dat ze hun aandacht kunnen houden bij het lezen, kun je een paar dingen doen. Het begin eigenlijk al met het verhaal (en de karakters) tot leven brengen. Wat is er nou leuker dan dat samen met je kind te doen? Zo stimuleer je ook weer de fantasie bij je kleine. Je kunt er ook voor zorgen dat je samen een ‘leesritueel’ bedenkt, zo mag je kind bijvoorbeeld elke keer tijdens het lezen een klein snackje. Het kan ook helpen om bijvoorbeeld aan de eettafel het verhaal na te vertellen aan je partner, of aan een broer of zus. Zie het als een win-win situatie: je kind zal niet alleen een interesse in lezen ontwikkelen, maar het zal ook zijn spraakontwikkeling bevorderen.

3. Houd het zoveel mogelijk bij fysieke boeken

Vandaag de dag is het makkelijker dan ooit om de technologie in te zetten, ook als het gaat om lezen. Zo zijn er genoeg audioboeken en e-books te vinden. En dat lijkt misschien de ideale vervanging voor gewone, fysieke boeken, maar het is lang niet altijd een goed idee. Als je je kind een tablet of telefoon geeft waar hij een boek op kan luisteren, leer je hem niet de magie van jezelf even terugtrekken in een stille ruimte en tijd wijden aan een goed boek. Het lijkt misschien leuk ome kind de technologie te laten gebruiken om interesse in lezen aan te wakkeren, maar het kan een averechts effect hebben. Je kind krijgt daardoor misschien juist wel sneller interesse in online games en social media.

Dit zijn de leukste AVI-boeken om je kind te leren lezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme