Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 16 nov 2018

Als je kind niet blij is met hoe hij eruit ziet – is dat dan jouw schuld? Een expert legt uit

Het lijkt misschien onschuldig als je zoon vraagt of zijn lange haren geknipt mogen worden. Maar als hij vervolgens vraagt om ‘coole’ t-shirts en zich afvraagt waarom hij niet groter en sterker is, begin je toch een beetje te twijfelen hoe hij bij die gedachten komt.

Dr. Scott Griffiths, onderzoeker aan de Universiteit van Melbourne legt uit. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar het (negatief) lichaamsbeeld en ook specifiek muscle dysmorphia (een vorm van body dysmorphic disorder waarbij iemand obsessief is over de gespierdheid van het lichaam) bij jongens en mannen.

Eetstoornissen

Sinds 2013 werkt Scott samen met de non-profitorganisatie The Butterfly Foundation, die Australiërs ondersteunt bij eetstoornissen. De stichting zag ook noodzaak om meer onderzoek naar jongens en mannen met eetstoornissen te onderzoeken, na een enorme opkomt van mannelijke bellers naar hun dienst te hebben opgemerkt. Ze hebben een programma opgesteld, het zogeheten RESET-programma. Het is bedoeld voor docenten, om hen te helpen een gesprek met jongens te starten over negatief lichaamsbeeld.

RESET-programma

‘Het RESET-programma is door jongens ontworpen voor jongens. Het moet worden gebruikt om het bewustzijn te vergroten en het stigma te verminderen van de specifieke problemen die jongens hebben bij het ontwikkelen van spieren om een perfecte body te creëren.’ Het RESET-programma is dus gericht op scholen, maar er zijn ook talloze manieren waarop ouders hun kinderen kunnen helpen met het omgaan met een negatief lichaamsbeeld – nog voordat ze professionele hulp nodig hebben.

Een positief lichaamsbeeld opbouwen: 8 tips om te zorgen dat je kind van zijn lichaam houdt

Als ouders helpen

Het is belangrijk om als ouders het zelfvertrouwen van je kind te versterker door niet te focussen op hoe het lichaam eruit ziet, maar wat het allemaal kan doen. Denk aan hun eigenschappen: het vermogen van je kind om goed te tennissen of hard te rennen, of hoe grappig ze zijn en daardoor hun hersenen gebruiken of goed kunnen rekenen. Het kan hen helpen te begrijpen dat veel van de samengestelde afbeeldingen die ze van het mannelijke lichaam in de media zien, is ontworpen om oneerlijk te zijn over hoe dat lichaam tot stand is gekomen (meestal door een product of lidmaatschap wat worden aangeboden). Vertel hen dat het maken van vergelijken met die soorten (vaak gephotoshopte) afbeeldingen oneerlijk is tegenover echte lichamen.

Vergeet ook vooral niet om een goed voorbeeld te geven. Maak geen grapjes over iemands uiterlijk, kinderen zullen het kopiëren en denken dat ‘mama en papa vinden dat vet slecht is, dus dat je nooit dik moet worden’.

Luisteren

Uiteindelijk is het heel belangrijk om te luisteren en met je kinderen te praten om te voorkomen dat ze in de toekomst problemen krijgen. Het zal je verbazen op wat voor jonge leeftijd kinderen al bezig zijn met hun uiterlijk.

Als je bezorg bent over je (oudere) zoon (of een broer of een vriend) misschien een eetstoornis heeft, zijn er volgens Dr. Scott Griffith tekenen waar je op moet letten voor je professionele hulp zoekt:
– Overmatige schaamte, of zelfs haat, voor hun lichaam en uiterlijk
– Onvermogen om een sportschoolroutines of een eetplan te laten gaan (voor speciale gelegenheden)
– Overmatig gebruik van sociale media (en het vooral veel volgen van accounts van mensen met ‘perfecte’ lichamen)
– Onvermogen om te rusten en te herstellen na blessures – als dat betekent dat je tijd mist in de sportschool

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Als je kind niet blij is met hoe hij eruit ziet – is dat dan jouw schuld? Een expert legt uit
Sluiten