Redactie
Redactie Eten 3 jan 2019

Help, mijn kind lust niks!

Heb jij een kieskeurig kind dat iedere maaltijd weer kritisch kijkt naar wat er op zijn of haar bordje ligt? Met deze oplossingen pak je het probleem aan. In samenwerking met Knorr geven we je 7 tips om je kind verschillende smaken te leren kennen, groenten te laten eten en over te halen om wat nieuws te proberen. 

1. Smaken leren kennen

Houd er rekening mee dat een kind een nieuwe smaak ongeveer tien keer moet proeven om hem te kunnen leren waarderen. Mocht je kindje dus meteen roepen dat hij of zij een bepaald gerecht vies vindt, leg dan geduldig uit dat dat vanzelf komt. Daag je kindje uit om van een nieuw gerecht of een nieuwe smaak in ieder geval één hap te proeven. Lust je kind het niet? Probeer het dan een volgende keer met frisse moed opnieuw. En gemakkelijk scoren met smaken die je kindje zeker kan waarderen kan absoluut helpen. Kindvriendelijke recepten zoals de Natuurlijk Lekker! Mix voor Lasagne of de Natuurlijk Lekker! Mix voor Spaghetti kunnen bijna niet missen.

2. Samen koken

Door je kids te laten helpen bij het bedenken van de maaltijd of het bereiden ervan is de kans groter dat ze het ook zullen opeten. De producten van Knorr kunnen je hier bij helpen. Betrek je kind bijvoorbeeld bij het kiezen van een Wereldgerecht dat jullie allebei lekker lijkt, het doen van de boodschappen en duik vervolgens samen de keuken in om het recept te bereiden. Het handige aan de gerechten van Knorr is ook dat op de verpakking van de Wereldgerechten staat hoe deze gemakkelijk uit te breiden zijn met extra verse groenten.

3. Aandacht verleggen

Hoe lastig ook: probeer tijdens het eten niet teveel aandacht te vestigen op de lastige eter aan tafel. Probeer het gezellig te houden en praat bijvoorbeeld over hoe de dag is geweest of welk spelletje jullie na het eten gaan doen. Door de aandacht te verleggen is het minder interessant voor je kind om te blijven zeuren en is de kans groter dat het al pratend vanzelf een hapje neemt. En als je kind eenmaal heeft geproefd valt het vaak best mee, waarna een volgende hap makkelijker naar binnen gaat.

Wist je dat

De twijfels die mensen hebben over koken met pakjes en zakjes niet gegrond zijn? Tenminste, als het aan Knorr ligt. Want wat bijna niemand weet, is dat verhalen over additieven zoals zout, suiker, smaakversterkers en kleurstoffen in de producten van Knorr al lang verleden tijd zijn. Voor de producten van Knorr worden gedroogde groenten, kruiden en specerijen gebruikt zonder kunstmatige producten aan de mix toe te voegen. De producten van Knorr kun je daarom met een gerust hart aan je kindje geven. Meer informatie over de producten van Knorr vind je hier.

4. Afspraken maken

Als je kind oud genoeg is om een serieus gesprek te voeren kun je met hem of haar aan tafel gaan zitten om het over eten te hebben. Leg je kind uit waarom het belangrijk is om goed te eten. Noem de voordelen op, bijvoorbeeld: een gezellige maaltijd met het gezin, makkelijk bij opa en oma of een vriendje kunnen blijven eten, groot en sterk worden. Maak afspraken die jullie allebei goed vinden en stel een contract op dat jullie allebei ondertekenen en ophangen aan de muur naast de eettafel. Mocht het tijdens de maaltijd dan toch weer lastig zijn, kun je hem of haar herinneren aan de afspraken die jullie samen hebben gemaakt.

5. Niet apart koken

Wat je ook doet: vermijd apart koken voor je moeilijke eter. Als je eenmaal toegeeft aan de klachten van je kind en dus speciaal voor hem of haar een portie simpele pasta met geraspte kaas kookt weet je kind dat dit een optie is. Een volgende keer sta je dus minder sterk als je zegt dat je kindje moet leren eten wat de pot schaft. Houd voet bij stuk en je kindje leert zich uiteindelijk vanzelf over het problematische eetgedrag heen te zetten.

doperwten in hartvorm

6. Grenzen stellen

Mocht je kind driftig worden omdat hij of zij iets moet eten maar daar geen trek in heeft: blijf kalm en wees duidelijk. Leg rustig uit waarom je het belangrijk vindt dat je kind goed eet. Tolereer geen extreem gedrag. Als je kindje bijvoorbeeld dreigt om zijn of haar bordje op de grond te gooien dan is het belangrijk om te laten zien dat je dat niet accepteert. Neem je kindje even apart en leg met rustige stem uit waarom je dit niet goed vindt. Als je kinderen uitlegt waarom je bepaalde grenzen stelt is de kans groter dat ze die grenzen ook begrijpen en accepteren.

7. Consequent zijn

Zoals wel vaker geldt in de opvoeding is het heel belangrijk om consequent te zijn. Door vast te houden aan de afspraken die je met je kindje hebt gemaakt begrijpt hij of zij dat je echt niet om te praten valt en er dus duidelijke grenzen zijn. Als je bijvoorbeeld afspreekt dat je kind een toetje mag na een bepaald aantal hapjes groenten, dan is het belangrijk om daar niet vanaf te wijken. Soms best even moeilijk, maar de aanhouder wint uiteindelijk echt.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Knorr

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Help, mijn kind lust niks!
Sluiten