Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kids 5 dec 2018

Zo steun je een kind met een chronische ziekte, volgens een expert

Wist je dat ongeveer 1 op de 5 kinderen van 4 tot 12 jaar langdurig ziek is? Vaak gaat het dan om een aandoening als astma, eczeem of chronische bronchitis, maar het kan ook zijn dat je kind een ernstigere chronische ziekte heeft, zoals een darmstoornis, aangeboren hartaandoening of metabole ziekte.

Dat heeft veel invloed op verschillende aspecten van het (familie)leven: waarschijnlijk moeten jullie bijvoorbeeld vaak naar het ziekenhuis. Het is dan ook belangrijk dat je kind zich veilig bij je voelt! Maar hoe steun je een kind met een chronische ziekte?

Allereerst: doe vooral waar jij je goed bij voelt. Jij als ouders voelt waarschijnlijk het beste aan wat hij of zij nodig heeft, en hoe je dat kunt geven. Heb je toch behoefte aan tips? ‘Child life specialist’ Jill Koss geeft er een aantal op Fatherly.

Een kind met een chronische ziekte: leer er alles over

Het beste wat je kunt doen voor je kind, is om alles te weten te komen over zijn of haar diagnose. Zorg dat je goed in gesprek gaat met een arts, maar lees er bijvoorbeeld ook boeken over. Je kind zal waarschijnlijk veel vragen hebben, en op die manier kun je een groot deel daarvan beantwoorden in begrijpelijke taal – op een manier die afhangt van de leeftijd. Bovendien moet je natuurlijk weten hoe je moet reageren als er een keer iets mis is.

LEES OOK: Afke: ‘Migraine is geen levensbedreigende ziekte, maar de impact is groot’

Wees eerlijk

Als je kind vraagt naar de toekomst en die niet met zekerheid rooskleurig is, dan is het belangrijk om daar eerlijk over te zijn. Dat betekent niet dat je kleine kinderen al moet confronteren met de dood, maar liegen heeft ook geen zin. Jill Koss raadt aan om moeilijke situaties uit te leggen met bijvoorbeeld speelgoed en poppen, zodat het wat minder persoonlijk voelt.

Zorg ervoor dat hij zich thuis voelt in het ziekenhuis

Moeten jullie vaak een tijdje in het ziekenhuis blijven? Dan is het aan te raden om wat vertrouwde dingen mee te brengen: niet alleen een knuffel, maar ook bijvoorbeeld dekentjes of dingen om aan de muren te hangen. Natuurlijk heb je liever dat je kind zich níet thuis voelt in het ziekenhuis, maar als hij er toch zo vaak heen moet, is het beter op deze manier.

Houd je vast aan rituelen

Het leven met een kind met een chronische ziekte kan chaotisch zijn, zeker als er iets onverwachts gebeurt. Voor zowel je kinderen als jezelf is het echter belangrijk om juist in die periodes vaste tijden aan te houden. Houd je bijvoorbeeld vast aan bepaalde tijden om op te staan, te eten en naar bed te gaan. Dat kun je ook prima met het ziekenhuis overleggen als dat nodig is.

LEES OOK: Leven op een weegschaal: een dag uit het leven van kinderen met een metabole ziekte

Laat alles zo normaal mogelijk

Blijf je kind kortom hetzelfde behandelen: als ze voor hun ziekte niet mochten vloeken, mag dat nu nog steeds niet, aldus Koss. En zorg ervoor dat de rest van de opvoeding ook zo normaal mogelijk is. Zoek bijvoorbeeld naar manieren om je kind gewoon mee te laten doen aan activiteiten die andere kinderen ook doen en stimuleer sociale vaardigheden.

Zorg dat je goed voor jezelf blijft zorgen

Het is natuurlijk belangrijk dat je goed voor je kind zorgt, maar laat jezelf ook niet achterwege – immers heeft je zoon of dochter veel minder aan je als je continu uitgeput bent. Als je het geld hebt, kun je bijvoorbeeld iemand inhuren voor financiële of huishoudelijke taken, of anders wil een familielid of vriendin dat misschien doen. Neem ook regelmatig momenten voor jezelf.

En onthoud: een kind met een chronische ziekte hebben is soms zwaar, maar uiteindelijk moet je genieten van de momenten die alles de moeite waard maken.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Fatherly

Reageer op artikel:
Zo steun je een kind met een chronische ziekte, volgens een expert
Sluiten