Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 7 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoeveel zin heeft het om je kind een multivitamine te geven?

Veel ouders geven zichzelf en hun kind temidden van de griepepidemie voor de zekerheid een multivitamine voor een extra tandje weerstand. Wat blijkt: dat is vrijwel nutteloos. 

Bijna nooit nodig

Dat vertelt expert voeding en gezondheid Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. ‘Het kan niet veel kwaad, maar voorkomt niet dat je ziek wordt of minder lang ziek bent. De vitamine C die je nodig hebt voor extra weerstand kan je prima uit een sinaasappel, appel en groente halen. Een multivitamine heb je bijna nooit nodig, tenzij een arts het specifiek voorschrijft vanwege je situatie. Dat is eigenlijk alleen als je weinig eet om wat voor reden dan ook. Als je normaal eet, en zelfs als je niet veel groente en fruit binnenkrijgt, heeft een multivitamine weinig zin.’

Laagste dosis

Wil je je kind toch een supplement geven? Hou er dan rekening mee dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) op de verpakking altijd gebaseerd is op een volwassene. Een kind heeft daar veel minder van nodig. Ga daarom altijd voor een multivitamine met de laagste dosis. Als je een supplement hebt die rond de 100 procent van de ADH zit, kun je je kind beter om de dag zo’n pil geven. Ook goed om te weten, is dat de ADH met een ruime marge is genomen. Als je daar wat onder zit, betekent het niet automatisch dat je een tekort hebt.

Vitamine D

Maar nogmaals: bij kinderen met een relatief normaal eetpatroon, is een multivitaminepil niet nodig. De Gezondheidsraad adviseert ouders eigenlijk alleen om kinderen onder de vier extra vitamine D te geven. Die vitamine is belangrijk voor de botgroei. Omdat kleine kinderen vaak nog een grillig eetpatroon hebben, is het voor hen een stuk lastiger om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Kinderen ouder dan vier die niet dagelijks buiten komen of een donkere huid hebben, doen er ook goed aan om extra vitamine D te slikken. Zeker aangezien de zon in Nederland niet altijd schijnt en we hier weinig vette vis eten.

Risico’s

Heb je het idee dat je kind een vitaminetekort heeft? Klaagt het vaak over vermoeidheid? Raadpleeg dan het consultatiebureau of een huisarts. Die kan nagaan of er daadwerkelijk sprake is van een tekort. Vergeet ook niet dat bepaalde vitamines in grote hoeveelheden juist risico’s met zich meebrengen. Vitamine A kan leiden tot misselijkheid en een grote hoeveelheid vitamine B6 zorgt voor tintelingen in handen en voeten die langere tijd aanhouden.

‘Als je denkt dat je kind te weinig binnenkrijgt, is het eerste advies altijd om het voedingspatroon gezonder te maken. Laat groente nooit zitten onder het mom van: ik geef wel een vitaminepil. Daar is een kind niet het beste mee af. In groente en fruit zitten stoffen die je nooit kunt vervangen door een pil.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme