Zo zorg je ervoor dat je kind je niet meer elke minuut onderbreekt
Zit je aan de telefoon, trekt er een klein handje aan je mouw en hoor je ineens een stemmetje: ‘Mama, waarom zijn er wolken in de lucht?’ Ben je eten aan het klaarmaken, klinkt dezelfde stem die wil melden dat zijn pop slaapt. Herkenbaar? Dan gokken we zo dat je een peuter of kleuter hebt die je regelmatig onderbreekt.
Dat is ook logisch, want als kinderen drie of vier jaar zijn, zijn hun hersenen volop in ontwikkeling. Hun gedachten springen van hot naar her, en dus zijn ook hun vragen all over the place. En nee, ze kunnen dan nog niet bedenken dat jij het misschien niet zo fijn vindt als iemand je steeds onderbreekt.
Toch kun je wel íets doen om ervoor te zorgen dat je minder vaak wordt gestoord als je daar even geen behoefte aan hebt, zegt Gloria DeGaetano van het Parent Coaching Institute tegen Fatherly. Ze geeft deze tips.
Oefen met echte gesprekken
Het is belangrijk dat je kinderen leren dat een gesprek van twee kanten komt; dat ze niet aan één stuk door vragen op iemand kunnen afvuren zonder dat de ander iets terugzegt. DeGaetano suggereert om daar bijvoorbeeld een spelletje van te maken: eerst mag je kind twee minuten iets vertellen, dan reageer jij daar weer twee minuten op, et cetera. Ook een vraag-antwoordspelletje (beide kanten op!) is een idee.
LEES OOK: 5 vragen die kids stellen (en zo moet je ze beantwoorden)
Laat kinderen aangeven dat ze iets willen zeggen
Het is niet voor niets dat kinderen op school wordt aangeleerd dat ze eerst hun vinger moeten opsteken voor ze iets mogen zeggen. Zulke dingen zou je ook thuis kunnen gebruiken. Natuurlijk mogen ze honderduit praten tijdens het avondeten, maar ben jij aan het lezen, dan kun je je kind vragen om eerst een signaal te geven. Je kunt dan misschien niet nog vijf minuten wachten met een antwoord, maar wel even je zin aflezen.
Geef ze een vervangende gesprekspartner
Het is helemaal niet raar om je kinderen aan te leren dat ze je niet mogen storen als je aan de telefoon bent of als de badkamerdeur dicht is, maar het is wel fijn als ze ook dan nog hun opmerkingen kwijt kunnen. En hoe stom het ook mag klinken, een pop of teddybeer is daar prima voor tot jij weer beschikbaar bent.
Accepteer dat je kind je soms onderbreekt
Zoals we al schreven, is het heel normaal dat je dreumes regelmatig de neiging voelt om willekeurige gedachten te spuien en op het eerste gezicht nutteloze vragen te stellen. Dat is echter juist een heel belangrijke stap in het leren kennen van de wereld, dus het is alleen maar een goed teken. Bovendien worden je waarschijnlijk vragen gesteld waar jij zelf nog nooit over na hebt gedacht. Kinderen verbreden ons wereldbeeld meer dan we soms durven toegeven, en daar kunnen we alleen maar heel blij mee zijn.