Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kids 9 jul 2021

Waarom is mijn kind nooit tevreden en wil het altijd meer?

Heeft je kind net iets nieuws gekregen en heeft hij of zij het vervolgens alweer over iets anders wat op het verlanglijstje staat? Dan kan het lijken alsof je kind nooit tevreden is, maar soms zit er net wat meer achter dit gedrag.

Waarom is mijn kind niet tevreden?

Natuurlijk kan het echt zo zijn dat je zoon of dochter alweer bezig is met het volgende product op zijn of haar verlanglijstje. Daardoor lijkt het alsof je kind niet geniet in het ‘nu’ en niet dankbaar is. Maar er zijn meerdere redenen waarom kids hun ontevredenheid (soms) uiten.

Psycholoog deelt 6 tips om een kind dankbaarheid bij te brengen

Je kind voelt zich juist wel blij, maar uit dit op een andere manier

Soms vinden kinderen het lastig om hun gevoelens te verwoorden (dat is iets wat je ze wel kan leren) en daardoor uiten ze hun blije gevoel op een andere manier: juist, door te vragen om meer. Want ze willen dat gevoel vasthouden en vragen daarom alweer om het volgende item op hun verlanglijstje.

Neem even de tijd met je kind om samen te spelen met het nieuwe speelgoed en praat met hem of haar over je eigen gevoel hierbij, bijvoorbeeld dat je je zo dankbaar voelt om je kind blij te zien. Voorleven is het mooiste wat je kan doen voor je kids.

Een schreeuw om aandacht

Je was blij toen je kind blij reageerde op wat hij van je kreeg en je gaf hem toen aandacht. Dat je kind al snel vraagt om meer, kan dan ook een schreeuw om aandacht zijn. Dit los je op door elke dag een moment samen te hebben. Lees wat voor, speel even samen of klets nog even voor het slapengaan. Geef je kind de (positieve) aandacht waar hij om vraagt.

Deze 10 dingen hebben alle écht zelfverzekerde mensen met elkaar gemeen

Je kind zeurt omdat hij dan krijgt wat hij wil

Geef je uiteindelijk je kind wat hij wil, omdat hij dan stopt met zeuren? Dan ga je eigenlijk over je eigen grens heen. En we begrijpen het hoor, dat doen we allemaal wel eens. Maar probeer het volgende eens in zo’n geval: geef even de volledige aandacht aan je kind en benoem zijn wens ‘je zou nog wel een ijsje willen hè?’.

Erken vervolgens dat gevoel: ‘Dat snap ik wel, ik weet dat je dat ijs heel lekker vindt’. Leg uit dat hij een andere keer weer zo’n ijsje mag, maar nu niet meer, want nu heeft hij genoeg gehad’. En houd dit vol.

Je kind verliest de controle

Het kan zijn dat je kind het gevoel heeft dat hij niet zelf de controle heeft over wat hij wil. Je kan hem best die controle geven, binnen jouw grenzen. Vraagt hij elke dag om meer snoep? Geef hem dan aan het begin van de week een aantal snoepjes in een bakje en geef hem de verantwoordelijkheid over wanneer hij het opeet. Houd dit ook vol, pas aan het begin van de nieuwe week krijgt hij een nieuw bakje.

4 tips om een zelfverzekerd kind op te voeden

Apetrotse Kinderen

Reageer op artikel:
Waarom is mijn kind nooit tevreden en wil het altijd meer?
Sluiten