Is jouw kind snel overprikkeld? Probeer deze tips eens

Peuter Laurien Bleeker 10 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De hele dag door krijgen we prikkels binnen via onze zintuigen: horen, zien, ruiken, proeven en aanraken. Dat is voor ons volwassenen soms al veel, laat staan voor kinderen die daar nog niet echt aan gewend zijn.

Kinderen hebben enorm veel prikkels te verwerken aan het einde van de dag, denk aan opvang en school, een playdate, misschien nog sporten…  Het ene kind kan dat makkelijker verwerken dan de ander. Voor kindjes die snel overprikkeld zijn, zetten we een aantal praktische tips en adviezen op een rij.

1. Een rustige plek zonder prikkels

Zie je dat je kind te veel prikkels te verwerken heeft en dat het hem niet alleen gaat lukken? Geef hem dan even wat eigen ruimte en een rustmoment op een rustige plek zonder prikkels.

Dus weinig tot geen geluid, eventueel wat rustgevende muziek als hij daar zelf van houdt. Geen drukke omgeving vol spullen of kleuren, zorg juist wel voor zachte kussens of een bank en bijvoorbeeld wat tekenspullen.

2. Handige spullen om te ontprikkelen

Misschien is er iets waar je kind snel rustig van wordt, bijvoorbeeld een squishy (stressknuffel) om in te knijpen, of een gehoorbeschermer (koptelefoon) die geluiden dempt.

Voor kindjes die ’s avonds moeilijk kunnen ontprikkelen en maar liggen te draaien in bed, is een verzwaringsknuffel ideaal: zo’n zware knuffel geeft geborgenheid en een gevoel van rust en kalmte.

Sommige kinderen hebben een bijtbehoefte om rustig te worden, zoals je vroeger zelf misschien ook wel op de achterkant van je potlood of op je nagels beet. Daar zijn nu kauwproducten voor, zoals een kauwketting.

Is jouw kind gewoon gevoelig of is er meer aan de hand? 9 HSP signalen

3. Bewegen

Bewegen kan goed helpen om te ontprikkelen en het hoofd leeg te krijgen bij kindjes en dan vooral herhalende bewegingen, zoals schommelen. Een balansbord kan ook fijn zijn, dan concentreren ze zich daar op.

Andere kinderen hebben kleinere bewegingen nodig, bijvoorbeeld friemelen met handen en vingers. Denk dan aan klei, kinetisch zand of een ‘fidget toy’, speelgoed om mee te friemelen, zoals een knijpbal.

4. Het bedritueel

Heeft je kind elke avond weer veel moeite om in slaap te komen? Dat uit zich bijvoorbeeld in veel draaien, kletsen, niet blijven liggen… Dan kan het helpen om zo’n uur tot anderhalf uur voor bedtijd een ontprikkeluur te houden.

Zorg voor een rustige, prikkelarme omgeving met weinig geluid, geen troep, boekjes, een rustgevend muziekje en geen beeldschermen. Eventueel wel rustgevende spullen en wat boekjes om te lezen.

Is je kind hoogsensitief? Zo voorkom je dat hij overprikkeld raakt door school

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen