Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 3 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom het heel goed is je kind aan te moedigen om risico’s te nemen

Als moeder wil je niets liever dan je kind voor altijd dicht bij je houden en beschermen tegen al het kwaad in de wereld. Maar ze teveel beschermen, kan er juist voor zorgen dat je kind in de toekomst te maken krijgt met angsten. 

Challenging Parent Behavior

Dat blijkt uit onderzoek van de Macquarie University Centre of Emotional Health, de University of Reading en de Universiteit van Amsterdam. Onderzoekers keken naar 312 gezinnen met kinderen rond de kleuterleeftijd. Ze ontdekten dat als je een kind uitdagend opvoedt, ze in de toekomst een veel minder hoog angstniveau hebben. De wetenschappers noemen dat Challenging Parent Behavior.

Nieuwe dingen

Met die opvoedmethode wordt bedoeld dat je je kinderen gecontroleerde risico’s laat nemen, ze laat stoeien, een spelletje laat verliezen zowel als ze aanmoedigen om assertief te zijn in sociale situaties en ze met zelfvertrouwen onbekende, nieuwe dingen tegemoet laten treden. Dit onderzoek suggereert dat je als ouder af en toe de handen iets van het stuur houdt en niet bang bent dat je kind z’n knie schaaft als hij valt. Laat je kind af en toe zonder handje een speeltoestel beklimmen of een race lopen tegen vriendjes en dan verliezen.

Havik

Dat is verrekte moeilijk wanneer je meer het type ‘helikopter-ouder’ bent en liefst als een havik boven je kroost cirkelt. ‘Hoewel dit niet de oplossing is voor angsten en we nog niet een directe oorzaak-gevolg zien, zijn de resultaten veelbelovend’, schrijven de onderzoekers. ‘Door je kinderen voorzichtig aan te moedigen hun grenzen op een redelijke manier op te zoeken, kunnen ouders het risico dat een kind later een angststoornis krijgt verkleinen, wat een geweldig inzicht is.’

En hoewel dat idee je misschien angst inboezemt, verlaten je kinderen op een dag het huis met wat minder van dat.

Wat moet je doen als je kind bang is? 5 typische kinderangsten plus oplossingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Newsroom

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme