Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kinderen 4 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoor je dat je kind scheldt of vloekt? Zo praat je daarover

Zodra je kind naar de basisschool gaat, ontkom je er niet aan: scheld- en vloekwoorden. Hoe braaf je hem of haar ook hebt opgevoegd, er zijn altijd kinderen in de klas die woorden gebruiken die jij liever niet uit de mond van je kleuter hoort. Wat kun je doen als je hoort dat je kind scheldt of vloekt?

Praat over het verschil tussen families

Voor ons is het heel logisch dat we andere regels stellen dan andere ouders, maar kinderen kunnen daar nog weleens moeite mee hebben. Als je je kind aanspreekt op zijn taalgebruik, is het antwoord waarschijnlijk dan ook: ‘Ja, maar [naam van klasgenoot] zei het ook!’

Het is daarom handig om een gesprek aan te gaan over het verschil tussen families, verschillende regels en wat er in jouw huis van je kind wordt verwacht. Zeg niet dat andere families het fout doen, alleen dat ze het anders doen.

LEES OOK: Grof taalgebruik en kinderen: dit is de invloed van gevloek zoals in de film ‘Zwemparadijs’

Vraag naar zijn mening over de woorden

Het is belangrijk om niet alleen zelf te praten, maar ook de mening van je kind te vragen. Waarom zegt hij of zij die woorden eigenlijk? Eventueel kun je uitleggen wat sommige scheldwoorden betekenen, en daarna opnieuw naar een mening vragen. Wat zouden ze zelf doen als ze dat woord zouden horen?

Baseer je uitleg op dat antwoord

Je kind zal waarschijnlijk willen weten waaróm hij dan niet mag schelden. In het antwoord op die vraag, kun je gebruikmaken van wat je zoon of dochter daarvoor heeft gezegd. Als kinderen een woord alleen maar gebruiken omdat iedereen dat doet, kun je bijvoorbeeld uitleggen dat je snapt dat ze erbij willen horen, maar dat ze daarvoor geen dingen moeten doen waar ze zelf niet achter staan.

Geef vervangende woorden als je kind scheldt

Er is ook de mogelijkheid dat je kind scheldt omdat het goed voelt om boosheid of frustratie eruit te laten, net zoals bij volwassenen. In dat geval is het belangrijk om niet alleen woorden te verbieden, maar ook een oplossing te bedenken. Ja, je kunt ‘chips’ in plaats van ‘shit’ aanraden – maar je kunt het ook origineler aanpakken. Zachtaardig uitschelden kan met bijvoorbeeld ‘smurf’, en ‘potjandriedubbeltjes’ is een leuk vloekwoord om terug te brengen.

LEES OOK: Moeder koopt scheldende pop voor dochter en het internet gaat stuk

Het is vooral belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven en niet boos te worden als het in jouw ogen wel fout gaat. Het is heel normaal dat je kinderen woorden overnemen van leeftijdsgenoten en jou graag treiteren – de truc is gewoon om daar goed op te reageren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme